Kortrijkse schepen: “Ik heb de brand niet zelf aangestoken”

© KDS
Redactie KW

Op de gemeenteraad van Kortrijk kwamen oppositie en meerderheid terug op de brand op de Oude Blekerij-site vorige week. Groen-raadslid David Wemel bond de kat de bel aan door extra onderzoek naar de oorzaak te vragen. Burgemeester Van Quickenborne belooft het uit te pluizen.

De brand op de site hield op woensdagnamiddag 7 juni lelijk huis in en rond de gebouwen van de Oude Blekerij langs de Meensesteenweg. Op de gemeenteraad van juni werd het RUP voor de herbestemming van de site behandeld. Projectontwikkelaar Ghelamco wil daar samen met het stadsbestuur werken aan een ‘nieuw Kortrijk aan de Leie’, waar wonen, winkelen en werken in evenwicht moeten samengaan.

Oppositiefractie Groen gaf aan het ruimtelijk uitvoeringsplan niet mee goed te keuren. Ze stellen zich naar eigen zeggen vragen bij de keuze voor retail en de bescherming van het aanwezige groen. “De oude Leiearm in het bijzonder. Daarnaast baart de impact op de mobiliteit en de leefkwaliteit in Bissegem ons grote zorgen. Om nog niet te spreken over de manier waarop het industriële erfgoed in dit dossier is behandeld. Vanuit verschillende instanties werd gevraagd om de bestaande structuren deels te integreren”, opperde raadslid David Wemel.

“Indien er enig vermoeden van kwaad opzet zou zijn, dan kunnen we dat toch niet straffeloos laten passeren?” – David Wemel (Groen)

https://www.youtube.com/watch?v=dvikSeGuL80

Wemel haalde in zijn uiteenzetting ook de brand aan. “De realiteit heeft ons vorige week ingehaald. Het ‘witte gebouw’ van de Oude Blekerij raakte ernstig beschadigd. In de pers konden we lezen dat er twee brandhaarden waren, maar dat de feiten niet verder onderzocht zullen worden, simpelweg omdat de gebouwen toch gesloopt zullen worden. Ik zou u willen vragen of dat klopt en of wij daar als stad zomaar vrede mee nemen. Indien er enig vermoeden van kwaad opzet zou zijn, dan kunnen we dat toch niet straffeloos laten passeren?”

“Spijtige samenloop van omstandigheden”

Bevoegd Schepen Wout Maddens (Open VLD) gaf aan dat de huidige plannen passen binnen de doelstellingen van stedelijke verdichting. “De site is een schoolvoorbeeld van het vermengen van functies. Wat de oude Leiearm betreft, kregen we garanties dat die wordt uitgebreid. En met het Agentschap Wegen en Verkeer werden duidelijke afspraken gemaakt wat de mobiliteit betreft.

Wij zijn met het bestuur ook aan het werken aan een uitgebreid beeldkwaliteitsplan, dat ook onroerend erfgoed behelst. Ik kom daarmee in september naar de gemeenteraad. De beslissing tot deze herbestemming werd niet holderdebolder genomen. Ik hoop overigens dat jullie niet suggeren dat ik zélf de brand heb aangestoken. Dat de Blekerij-site dergelijke schade opliep is een spijtige samenloop van omstandigheden”, stelde hij.

Kortrijkse schepen:
© EDB

Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) kwam kort terug op de vraag naar extra onderzoek. “De beslissing om de oorzaak toen niet verder na te gaan werd genomen door de veiligheidsdiensten, wetende dat het gebouw toch zou worden afgebroken. Ik moet wel toegeven dat er een vermoeden van kwaad opzet is. Ik wil gerust bij de brandweer navragen om alsnog een onderzoek op te starten. Maar laat ons duidelijk stellen: dat betekent absoluut niet dat de man hier naast ons (Wout Maddens, red.) er ook maar iets mee te maken heeft”, glimlachte hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier