Kortrijkse schepen Axel Weydts noemt Wouter Vermeersch (VB) “fascist” in de gemeenteraad

Schepen van Mobiliteit Axel Weydts blijft voorlopig achter zijn uitspraken staan. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Een raamovereenkomst voor de aankoop van vlees door het OCMW, dat was de aanleiding van een pittige discussie in de Kortrijkse OCMW-raad op maandagavond. Vlaams Belang viel vooral over de aankoop van halal vlees (dat hoofdzakelijk wordt gegeten door moslims red.), iets waar schepen Axel Weydts (SP.A) niet om kon lachen. Hij verloor zijn geduld en verweet Vermeersch voor fascist.

Vermeersch smeerde het stadsbestuur in eerste instantie aan dat er geen koosjer aanbod (voedsel dat bereid is volgens de orthodox-joodse godsdienstige wetten red.) is in Kortrijk. Schepen van Sociale Vooruitgang Philippe De Coene (SP.A) wees hem erop dat daar helemaal geen vraag naar is en haalde vervolgens een Facebookpost (gedateerd op 1 februari) van het gemeenteraadslid boven. “OCMW Kortrijk en OCMW Zwevegem kopen samen de komende drie jaar bijna 800kg halal vlees aan. Stop de islamisering! #EerstONZEmensen”, klonk het daar.

Maar het was vooral de bijhorende foto die voor beroering zorgde. Daarop is een halal slagerij te zien. De foto werd volgens schepen De Coene genomen in Marseille. “U hebt het beeld ook volledig verknipt en er alle elementen uit gehaald waarop iemand zou kunnen zien dat het hier niet over Kortrijk gaat“, klonk het verontwaardigd. “Ik lees onder de post ook een hoop bagger over varkensstront en ‘keer terug naar uw strontland’, dat laat u natuurlijk allemaal toe.”

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) zorgt wel vaker voor controverse in de Kortrijkse gemeenteraad.
Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) zorgt wel vaker voor controverse in de Kortrijkse gemeenteraad.© AN

De uitleg van Vermeersch dat het een aangekochte foto ging en dat “wie daar niet mee akkoord is zich kan wenden tot het bedrijf dat de beelden te koop aanbiedt”, zorgde voor rumoer in de raadszaal en kwam hem zelfs op het verwijt “fascist” (een verwijzing naar het regime van Hitler red.) van schepen van Mobiliteit Axel Weydts te staan.

Die laatste gaf overigens al aan geen spijt te hebben van zijn uitspraak. “Ik blijf bij elke letter die ik daar gezegd heb”, aldus Weydts. “Ik ben bereid mij te verontschuldigen omdat ik de raad verstoord heb, al was ik lang niet de enige. Er was in de ganse zaal rumoer. Zo hoort een serene raad niet te verlopen. Maar excuses aan het adres van Vlaams Belang? Ik denk er niet aan!” Volgens de schepen is er geen andere naam voor de technieken die Wouter Vermeersch en zijn partijgenoten gebruiken. “Ze gaan telkens verder de lijn over. In de jaren 20 en 30 gebruikte het extreem rechtse regime exact dezelfde methodes. Vervalste foto’s, de waarheid verdraaien, noem maar op. We moeten dat durven benoemen en we moeten dat durven stoppen“, klinkt het strijdvaardig.

Wat het halal aanbod in de stad betreft, dat is volgens schepen De Coene erg beperkt. “We bestellen de komende drie jaar 63.000 kilo vlees. Amper iets meer dan een procent daarvan is halal, oftewel 5.600 maaltijden verspreid over drie jaar. Op 330.000 maaltijden zullen er 0,47 procent halal zijn. Het gaat over gemiddeld vijf maaltijden per dag, waar we er dagelijks 908 bereiden. En weet je aan wie we ze geven? Aan vijf kinderen die halal eten in de kinderopvang. En daar houdt u zich mee bezig”, daarop volgde een daverend applaus van de andere gemeenteraadsleden.

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.