De Vlaamse liberalen organiseren in maart volgend jaar voorzittersverkiezingen. De partij deed het bij de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 26 mei niet goed, en volgens verschillende Open Vld-kopstukken is het dan ook tijd voor een nieuwe kopman of kopvrouw. Ook Vincent Van Quickenborne is het daarmee eens. "Onze partij verliest al sinds 2004 stemmen, we kunnen niet tevreden zijn met de uitslag dit jaar", zei hij zondagmiddag bij "Ik ga nog zien of ik zelf kandidaat ben, maar ik overweeg dat wel. Veel mensen trekken aan mijn mouw."

Terug naar rechts

Volgens de Kortrijkse burgemeester is de partij de laatste jaren onder leiding van Gwendolyn Rutten te veel naar links opgeschoven. "De partij moet terug naar rechts, dat is de enige manier om terug fier te zijn als liberalen", vindt hij. Het is volgens Van Quickenborne dan ook zo goed als uitgesloten dat Open Vld federaal snel in een paarsgroen scenario stapt, waar de Franstalige meerderheidspartijen PS, Ecolo en MR op aan lijken te sturen. "Iedereen die hoopt dat we dat snel-snel zullen doen, is eraan voor de moeite", klonk het.

Vooral de groene partijen zijn Van Quickenborne een doorn in het oog. "Samengaan met Groen-Ecolo is voor mij eerlijk gezegd geen optie. Wij gaan voor jobs, welvaart en vooruitgang, en als je kijkt naar wat Groen-Ecolo wil, dan zijn dat verhalen die haaks op elkaar staan. Ik zie dat niet zitten, tenzij Groen-Ecolo dat programma in de open haard verbrandt."

Burgemeester tot de dood

Zijn ambt als burgemeester van Kortrijk wil de liberaal wel voor geen goud opgeven. "Ik heb beloofd dat ik opnieuw 6 jaar burgemeester zou zijn in Kortrijk. Ik zal mij houden aan die belofte, net zoals ik mij daar vorige legislatuur ook aan gehouden heb. Tenzij ik morgen dood val krijgt Kortrijk de komende 6 jaar geen andere burgemeester", grapt hij.

"Voor de duidelijkheid, ik heb mij nog geen kandidaat gesteld. Ik overweeg het omdat ik vind dat de partij dringend van koers moet veranderen. Maar natuurlijk zijn er ook nog andere factoren die meespelen. Voorzitter worden wil zeggen dat ik 5 jaar lang heel laat thuis zal zijn. Als papa van twee is dat niet evident. Ik ga een kandidatuur dus ernstig overwegen, en vooral overleggen met mijn vrouw", besluit hij.

Of Van Quickenborne zich ook effectief kandidaat stelt weten we wellicht pas dit najaar.

(Belga/AN)

De Vlaamse liberalen organiseren in maart volgend jaar voorzittersverkiezingen. De partij deed het bij de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 26 mei niet goed, en volgens verschillende Open Vld-kopstukken is het dan ook tijd voor een nieuwe kopman of kopvrouw. Ook Vincent Van Quickenborne is het daarmee eens. "Onze partij verliest al sinds 2004 stemmen, we kunnen niet tevreden zijn met de uitslag dit jaar", zei hij zondagmiddag bij "Ik ga nog zien of ik zelf kandidaat ben, maar ik overweeg dat wel. Veel mensen trekken aan mijn mouw." Volgens de Kortrijkse burgemeester is de partij de laatste jaren onder leiding van Gwendolyn Rutten te veel naar links opgeschoven. "De partij moet terug naar rechts, dat is de enige manier om terug fier te zijn als liberalen", vindt hij. Het is volgens Van Quickenborne dan ook zo goed als uitgesloten dat Open Vld federaal snel in een paarsgroen scenario stapt, waar de Franstalige meerderheidspartijen PS, Ecolo en MR op aan lijken te sturen. "Iedereen die hoopt dat we dat snel-snel zullen doen, is eraan voor de moeite", klonk het. Vooral de groene partijen zijn Van Quickenborne een doorn in het oog. "Samengaan met Groen-Ecolo is voor mij eerlijk gezegd geen optie. Wij gaan voor jobs, welvaart en vooruitgang, en als je kijkt naar wat Groen-Ecolo wil, dan zijn dat verhalen die haaks op elkaar staan. Ik zie dat niet zitten, tenzij Groen-Ecolo dat programma in de open haard verbrandt." Zijn ambt als burgemeester van Kortrijk wil de liberaal wel voor geen goud opgeven. "Ik heb beloofd dat ik opnieuw 6 jaar burgemeester zou zijn in Kortrijk. Ik zal mij houden aan die belofte, net zoals ik mij daar vorige legislatuur ook aan gehouden heb. Tenzij ik morgen dood val krijgt Kortrijk de komende 6 jaar geen andere burgemeester", grapt hij. "Voor de duidelijkheid, ik heb mij nog geen kandidaat gesteld. Ik overweeg het omdat ik vind dat de partij dringend van koers moet veranderen. Maar natuurlijk zijn er ook nog andere factoren die meespelen. Voorzitter worden wil zeggen dat ik 5 jaar lang heel laat thuis zal zijn. Als papa van twee is dat niet evident. Ik ga een kandidatuur dus ernstig overwegen, en vooral overleggen met mijn vrouw", besluit hij. Of Van Quickenborne zich ook effectief kandidaat stelt weten we wellicht pas dit najaar. (Belga/AN)