Kortrijks schepen schrapt Facebookaccount: “Dit medium is ronduit ziek”

Olaf Verhaeghe

Hij heeft er genoeg van. Axel Weydts, SP.A-schepen van Mobiliteit en Openbare Werken in Kortrijk, is niet langer persoonlijk actief op Facebook. Niet alleen de persoonlijke aanvallen en verwijten maar de algemene sfeer op het medium stuitte hem tegen de borst. “Facebook is ziek, het loopt echt de spuigaten uit”, klinkt het.

“Soms hoor je wel eens: Facebook is gewoon hetzelfde als de cafétoog van vroeger. Ik kan daar echt niet mee akkoord gaan. Ik ga al meer dan 20 jaar op café. Nog nooit hoorde ik, in de vele cafés die ik frequenteer, de dagelijkse beledigingen, de leugens, het geklaag en gezaag, het racisme, de onverdraagzaamheid, … die of dat ik hier op Facebook tegen kom.”

Zo begint Kortrijks schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Axel Weydts (SP.A) zijn afscheidspost op zijn persoonlijke Facebookaccount. “Het gaat mij lang niet enkel om de persoonlijke verwijten of aanvallen. Wel om de leugens, het fake news, de beledigingen, het toontje, het taalgebruik… Ik heb er gewoon genoeg van”, zegt hij.

Axelhttps://www.facebook.com/axel.weydtshttps://www.facebook.comFacebook1

Soms hoor je wel eens: "Facebook is gewoon hetzelfde als de cafétoog van vroeger." Ik kan daar echt niet mee akkoord…

Geplaatst door Axel Weydts op Maandag 17 augustus 2020

rich1.0https://www.facebook.com/axel.weydts/posts/10223381699748835552

Net zoals andere jaren liet schepen Weydts tijdens zijn vakantie sociale media zoveel mogelijk links liggen. “Een digitale detox, zoals dat met een mooi woord heet. Eerlijk? Ik heb het op geen enkel moment gemist. Erger nog: toen ik weer thuiskwam, merkte ik meteen hoe zuur de sfeer op Facebook is. Het is lang geen Kortrijks probleem, het is overal hetzelfde liedje. Facebook is ronduit ziek, het loopt echt de spuigaten uit.”

Persoonlijk berichtje

“Nogmaals, ik ben de eerste om kritiek aan het adres van een politicus te verdedigen”, zegt Axel Weydts. “Zolang die op een constructieve en vooral beleefde manier wordt geuit. Dat blijkt voor heel veel mensen niet te lukken. Vanachter hun klavier durven velen zaken te ‘zeggen’ die ze in het dagelijkse leven nooit in de mond zouden nemen. Dat voel je meteen als je mensen persoonlijk, hetzij in real live hetzij in een berichtje, aanspreekt. Heel vaak volgen dan al snel excuses. Terwijl ik me afvraag waarom je in eerste instantie bepaalde bewoordingen zou gebruiken.”

“Ik voel aan mezelf dat ik me te veel opjaag in het hele Facebookgedoe, dat ik er ongelukkiger door loop. Het tijdelijk stopzetten van mijn persoonlijk account is misschien geen structurele oplossing, maar misschien gaan sommigen nu toch eens in de spiegel kijken”, aldus de schepen nog. “Het is een druppel op een heel hete plaat, dat besef ik.”

Voor alle duidelijkheid: de schepen van Kortrijk blijft wel bereikbaar, ook via sociale media. Zo heeft hij een Facebookpagina waarop hij de officiële communicatie zal blijven verzorgen en blijft hij actief op Instagram.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier