Kortrijk Vooruit vindt weerklank in heel Vlaanderen

Marniek De Bruyne en Geo Verstichel zijn de initiatiefnemers. © JVGK
Axel Vandenheede

In Kortrijk lanceren Geo Verstichel en Marniek De Bruyne Vooruit Politiek Platform. Een nieuwe politieke beweging is dat van twee gewezen Kortrijkse N-VA-voorzitters. “We willen onafhankelijke lokale partijen die niet verbonden zijn aan traditionele partijen samenbrengen”, stellen ze. Momenteel engageerden zich al personen uit bijna 40 Vlaamse gemeenten. In West-Vlaanderen zijn er contacten in negen gemeenten, naast Kortrijk zijn dat onder meer Oostende, Tielt en Izegem.

De onafhankelijke politieke beweging Kortrijk Vooruit is niet nieuw. Die werd in oktober vorig jaar al boven de doopvont gehouden. Aan het roer Geo Verstichel (64) en Marniek De Bruyne (57), allebei gewezen voorzitter van de Kortrijkse N-VA-afdeling. “Maar we doen dit niet uit rancune tegenover die partij”, stelden beiden toen. “We willen bijdragen tot een beter Kortrijk, met aandacht voor onze kernwaarden: vernieuwend, Vlaams en sociaal.”

Tien maanden later is de beweging uitgegroeid, niet alleen tot een lokale partij Kortrijk Vooruit, maar is intussen ook uitgerold tot een politiek platform over heel Vlaanderen. Marniek: “Alles begon enkele maanden geleden toen Jacques Maelfait uit Harelbeke (sinds januari onafhankelijk schepen nadat hij uit N-VA stapte, red.) vroeg of hij zich bij ons kon aansluiten. Hij herkende zich in onze visie. Zo ontstond Harelbeke Vooruit.”

“Er hebben zich al kleppers uit andere grote partijen gemeld”

“Omdat we voelden dat ons idee wel in meer gemeenten aansloeg, hebben we contact gelegd met een aantal lokale partijen die niet verbonden zijn aan traditionele nationale partijen“, aldus Geo. “In eerste instantie in West-Vlaanderen, tot ook mensen uit andere provincies ons aanspraken. Zo ontstond het Vooruit Politiek Platform, waarvoor Marniek intussen een charter schreef. Daarin worden tien punten aangestipt, zoals het nastreven van sociale rechtvaardigheid in de samenleving, het behoud van de leefbaarheid in gemeenten en het zorgen voor financieel gezonde gemeenten.”

Charter

Aan de onafhankelijke lokale partijen die zich aansluiten bij Vooruit Politiek Platform wordt gevraagd om het charter te ondertekenen. Daarbij benadrukken beide Kortrijkzanen dat elke partij zelf bepaalt aan welke punten ze prioriteit schenkt. “Iedereen kan de tien punten zelf uitwerken zodat de eigen identiteit behouden blijft. Er wordt dus niets van bovenaf opgedrongen. Er is geen algemene voorzitter of een algemeen bestuur. Iedereen die instapt, kan ook gewoon uitstappen. Plus: lidgeld vragen we ook al niet en elke partij kan haar eigen naam behouden.”

Jacques Maelfait. (Foto LOO)
Jacques Maelfait. (Foto LOO)

Intussen heeft het platform al weerklank gevonden in een 40-tal steden en gemeenten in heel Vlaanderen. Geo: “In Vlaanderen zijn er 304 gemeenten, wat wil zeggen dat we tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 in meer dan 10 procent van de Vlaamse gemeenten vertegenwoordigd zullen zijn. We zien wel hoe we het er met de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar van afbrengen. Al is het natuurlijk interessant om hier en daar een zetel te veroveren.”

Hoop op meer

Marniek: “Dat hangt deels af van de personen die zich verkiesbaar stellen. En wees gerust: daar zitten wel degelijk kleppers bij. Uit alle hoeken: liberalen, CD&V’ers, socialisten, N-VA’ers… Nog een bewijs dat we geen rancune tegenover onze ex-partij koesteren.”

Geo Verstichel en Marniek De Bruyne gaan er vanuit dat er na de bekendmaking van het platform komende zaterdag nog meer mensen contact met hen opnemen. “We hebben er goede hoop op dat Vooruit in meer dan 40 Vlaamse gemeenten zal aanslaan. In onze provincie zijn we al zeker van 9 gemeenten: Bredene, Diksmuide, Harelbeke, Izegem, Koksijde, Kortrijk, Oostende, Staden en Tielt. Er lopen besprekingen met mensen uit andere West-Vlaamse gemeenten.”

Kortrijk Vooruit vindt weerklank in heel Vlaanderen

In Limburg en Vlaams-Brabant komt het platform in 2018 al in zeker 5 gemeenten op, in Oost-Vlaanderen in 8 en in Antwerpen in 11.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier