Kortrijk overwint de crisis! Maar hoe? Oppositiepartijen lanceren herstelplannen

© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De eerste versoepeling van de coronamaatregelen is vanaf maandag een feit. Honderden dolgelukkige Kortrijkse handelaars mogen hun zaak weer openen. Hoog tijd dus om aan een ‘herstelplan’ te beginnen. Alleen is de vraag: hoe moet dat eruit zien? Alle drie de Kortrijkse oppositiepartijen: CD&V, Groen en Vlaams Belang kwamen al met ideeën op de proppen. Niet al die voorstellen vallen in goede aarde bij het stadsbestuur, dat de boot nog even afhoudt tot de gemeenteraad van maandag.

De crisis hakt er bij iedereen goed in, niet in het minst bij mensen van wie het water sowieso al aan de lippen stond. Kleine zelfstandigen, kansarmen, mensen die terugvallen op tijdelijke werkloosheid, enzovoort. De Kortrijkse oppositie en de meerderheid (Team Burgemeester, SP.A en N-VA) zijn het er roerend over eens dat er fors geïnvesteerd zal moeten worden om die mensen er weer bovenop te helpen. Hoe dat precies moet gebeuren, zorgt in aanloop naar de gemeenteraad op maandag 11 mei al voor felle discussies.

CD&V, die de meeste oppositiezitjes vult, komt met een uitgebreid, maar op veel gebieden nogal vaag plan. “We hopen vooral het stadsbestuur te inspireren”, aldus fractieleider Hannelore Vanhoenacker. Concreet wil CD&V handelaars ondersteunen die nog geen webshop hebben, bijvoorbeeld door lockers te installeren voor levering in alle Kortrijkse wijken. “Een campagne rond de ‘zomer in Kortrijk’ gericht op Kortrijkzanen, maar ook op andere Vlamingen kan ook een boost betekenen voor onze handelaren en de toeristische sector”, klinkt het.

Andere opvallende voorstellen zijn een inperking van het aantal pop-upbars in de stad en het idee voor een standbeeld voor alle zorgverleners. De partij hoopt ook dat de stad zijn locaties voor evenementen gratis ter beschikking wil stellen. En komt met het voorstel om als stadsbestuur nu al hotelkamers te huren en betalen, om die dan later eventueel te gebruiken. Ook een extra investering in armoedebeleid komt op tafel. Het volledige voorstel wordt maandag voorgelegd op de gemeenteraad.

Geen wildgroei

De leden van Groen focussen met hun plan vooral op kwetsbare jongeren. Ze hebben enkele concrete actiepunten. “Verrijk de vakantiewerking van Ajko vzw (de Kortrijkse jeugdwelzijnswerking red.). Maak van de pretmobiel, die in de zomervakantie door Kortrijk trekt, ook een leermobiel“, suggereert Maarten Devos, lid van het Bijzonder Comité Sociale Dienst en zelf ook leerkracht. “In diezelfde lijn willen we het ROOTS-project, dat kinderen van anderstalige nieuwkomers de kans wil geven om hun Nederlands te oefenen in een theaterproject, graag verplaatst zien naar de zomervakantie.” “Tot slot vinden we ook dat de stad een duidelijk overzicht moet bewaren in de wildgroei aan projecten”, vult fractieleider David Wemel aan. “Want er zijn wel degelijk jongeren die al acht weken van de radar verdwenen zijn.”

“Op zich geen slechte ideeën”, vinden verschillende schepenen. “Maar er worden veel te veel open deuren ingetrapt“, vervolgt schepen van Jeugd Bert Herrewyn. “Natuurlijk zetten wij volop in op onze kwetsbare jongeren. Maar hen in de vakantie aan het leren zetten is, hoe goed bedoeld ook, een slecht idee. Zeker de meest kwetsbaren zitten al weken opgesloten in hun huis, vaak in een slechte situatie. Die verlangen naar niets anders dan op stap gaan met hun vrienden. Een lockdown is allesbehalve een vakantie. Als we de mentale gezondheid van onze kinderen niet op het spel willen zetten, dan moeten we hun recht op spelen respecteren.”

Ook schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) verwerpt de voorstellen niet compleet. “Maar de oppositie geeft ongeveer 10 miljoen euro uit op een A4. Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Bovendien zetten we al weken in op zaken als e-commerce.”

Niet meer hulpvragen

Schepen van Cultuur Axel Ronse ziet dan weer geen heil in een monument voor hulpverleners. “Niet dat we die mensen niet willen bedanken, maar ik heb ook de reacties gezien van de inwoners op sociale media. Velen, ook zorgverstrekkers, vinden dat er op dit moment andere prioriteiten zijn.”

Schepen van Sociale Vooruitgang Philippe De Coene ten slotte nuanceert de nood aan extra investeringen in armoedebestrijding. “Vreemd genoeg ondervinden wij geen stijging in het aantal hulpvragen, terwijl die in Gent bijvoorbeeld zeker 80 procent bedroeg. Een extra investering is dus simpelweg niet nodig. En als er mensen zijn die om hulp verlegen zitten, dan kunnen we die opvangen met de huidige middelen. Ik verwacht trouwens van minister Beke (CD&V’er Wouter Beke is Vlaams minister van Armoedebestrijding red.) ook wat initiatief. Wij vangen alles op met lokale middelen en vanuit Brussel komt er niks anders dan beloften. Ze mogen daar dringend een tandje bij steken.”

Het driepuntenplan van Vlaams Belang ten slotte, waarin onder andere het voorstel stond om alle Kortrijkzanen een cadeaubon te geven voor lokale handelaars, werd tijdens de meest recente gemeenteraad al weggestemd. De plannen van CD&V en Groen komen nu maandag 11 mei aan bod.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier