Kortrijk moet bijna 500.000 euro schadevergoeding betalen na schrappen parking Texture

In juni 2019 besliste het Kortrijkse stadsbestuur om de parking onder Texture niet te bouwen. Aan die beslissing hangt nu een schadevergoeding van een kleine 500.000 euro vast.©jvgk a-JVGK
In juni 2019 besliste het Kortrijkse stadsbestuur om de parking onder Texture niet te bouwen. Aan die beslissing hangt nu een schadevergoeding van een kleine 500.000 euro vast.©jvgk a-JVGK
Olaf Verhaeghe

De stad Kortrijk zal een schadevergoeding van 491.100 euro moeten betalen aan de Roeselaarse nv Pans na de beslissing om de parking onder museum Texture niet te bouwen. In juni 2019 besliste het stadsbestuur om de plannen voor een ondergrondse parking van vier verdiepingen, goed voor 229 plaatsen, te schrappen. De kost van de parking werd toen geraamd op ruim 9 miljoen euro.

Een nieuwe parking onder museum Texture aan de Noordstraat in Kortrijk stond lange tijd op de planning. Tot juni 2019, wanneer de stad besliste om de bouwplannen volledig op te doeken. “De parking zou onvoldoende gebruikt worden”, stelt schepen Axel Weydts (SP.A), bevoegd voor mobiliteit. “Daar zijn we nog altijd van overtuigd. Het wagenbezit zal binnen hier en tien jaar verder afnemen en er zijn sowieso nog voldoende parkings in de buurt. Bovendien komt er met de grote parking Station, onder het Conservatoriumplein, nog een nieuwe bij.”

Maar aangezien de plannen al vrij vergevorderd waren, toonden lang niet alle betrokken partijen zich even blij met de beslissing. De Roeselaarse vennootschap Pans, de holding achter onder meer Euro Shop en eigenaar van de site–Texture, diende daarop een schadeclaim in. “Wij zullen als stad inderdaad een schadevergoeding van 491.100 euro moeten betalen”, bevestigt schepen Weydts. “Dat was ingecalculeerd toen we de beslissing om de parking niet te bouwen, namen. Wij blijven wel achter die beslissing staan: het is beter om deze bittere pil te slikken dan vele miljoenen meer uit te geven voor een parking die amper zou worden gebruikt.”

Door de bouw van parking Texture te schrappen, bespaart het stadsbestuur uiteindelijk een kleine 9 miljoen euro. “De kost was toen geraamd op 9,3 miljoen euro”, aldus de schepen nog. “Dat bedrag hebben we uitgespaard in ons investeringsbudget. Omgerekend naar leninglasten ging het om een besparing van zo’n 700.000 euro per jaar, gedurende 15 jaar.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.