Kortrijk maakt meer geld vrij voor renovaties van jeugdlokalen

Bert Herrewyn en zoontje Daan, Jelle Stragier (JC Tranzit) en Bart Smessaert (bouwcomité Scouts Groeninghe) © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Het subsidiereglement voor renovaties in jeugdlokalen werd aangepast. De procedure werd zo simpel mogelijk gehouden, er worden meer middelen gegeven en meer jeugdverenigingen komen in aanmerking.

“Vroeger bedroeg de jaarlijkse subsidie die we voor jeugdlokalen vrijgaven 40.000 euro per jaar”, begint schepen van Kinderen en Jongeren Bert Herrewyn. “Dit budget trokken we nu op tot 83.400 euro per jaar.” Omdat in het masterplan jeugdinfrastructuur geopperd wordt voor een gelijke ondersteuning voor elke vereniging wordt de doelgroep uitgebreid. De ondersteuning is niet enkel meer voor groepen die niet in een stadsgebouw gevestigd zijn maar voor alle groepen. Ook speelpleinwerkingen komen nu in aanmerking.

Meer toepassingsgebieden

Waar vroeger enkel de renovatiekosten voor veiligheid en duurzaamheid konden ingediend worden, komen nu ook heel wat andere projecten in aanmerking. Zo kan er een subsidie verkregen worden voor werken die het lokaal toegankelijker maken, aanpassingen wegens een gewijzigd ledenaantal, het verhogen van inbraakveiligheid, werken om de hygiëne te verbeteren, normale instandhoudingswerken, aanpassingen om het lokaal deelbaar te maken voor andere gebruikers en kosten voor schade die de verzekering niet dekt.

“De procedure wordt ook simpeler door inhoudelijke ondersteuning door experten van de stad en de lokalenondersteuner van JC Transit. Er kan nu ook het hele jaar door een aanvraag ingediend worden, vroeger was dit op vier momenten. De werken moeten binnen het jaar na de voorfinanciering ingediend worden.”

Vijf dossiers

Sinds 2015 werden al 25 renovaties uitgevoerd. Momenteel zijn er vijf dossiers in opstart of lopende: bij Chiro Knipoog en KSA Adelaars wordt de verwarming samen met de eigenaar van het gebouw vernieuwd, ook bij JH Reflex gebeurt dit samen met de brouwerij, de werken bij Chiro Don Bosco lopen al twee jaar en nu wordt ook nog de dakbedekking vernieuwd. Bij Scouts Groeninge en Scouts Gulden Vlies gebeuren ook renovaties. We konden de foto nemen bij Scouts Groeninge in de Bad Godesberglaan waar de verbouwingen in volle gang waren, maar door corona liepen de werken die grotendeels zelf gedaan werden vertraging op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier