Kortemarks gemeentebestuur kondigt spectaculaire belastingdaling aan

Schepenen Lynn Vermote, Stefaan Vercooren, Christine Logghe en Rik Waeyaert en burgemeester Karolien Damman houden een plannetje vast dat elke Kortemarkenaar deze week in de bus krijgt met daarop alle info over meerjarenplan 2020-2025. © JD
Redactie KW

Tijdens een marathonzitting van 5 uur stelde het gemeentebestuur haar meerjarenplan 2020-2025 voor.

Kortemark blijft verder inzetten op de verlaging van de schuld. Doordat er jaarlijks minder moet afbetaald worden, werd er financiële ademruimte gecreëerd. Hierdoor werd het mogelijk om de belasting voor gezinnen en gepensioneerden met maar liefst 60 procent te laten dalen. Dit betekent concreet dat deze belasting zakt van 150 naar 60 euro. Alleenstaanden betalen nog 30 euro, terwijl rechthebbenden op een verhoogde tegemoetkoming nog 20 euro betalen. In 2016 bedroeg de gemeenteschuld nog 25,6 miljoen euro, terwijl deze eind 2025 nog 16,3 miljoen euro zal zijn.

De gemeente zal nog meer inzetten op communicatie en inspraak, met onder andere een nieuwe website. Daarnaast komt er veel meer budget voor het onderhoud van de gemeentegebouwen, worden de Kouter en de Beuk grondig aangepakt, komen er 75 sociale woningen bij in de gemeente en zet het bestuur meer in op een groene gemeente. Tijdens de heraanleg van de Torhoutstraat verdwijnt het huidige jeugdhuis de Fauteuil en wordt er gezocht naar een nieuwe locatie. Ook jeugdhuis De Zunne krijgt een nieuwe stek in het sitemuseum. Voor het museum zijn er plannen om te verhuizen naar de Sint-Martinuskerk. Die wil het bestuur niet herbestemmen, maar eerder samen gebruiken.

Tijdens de opening van De Roende op 23 november staan burgemeester en schepenen iedereen te woord over de plannen in de gemeente de komende vijf jaar. Iedere Kortemarkenaar krijgt deze week ook een plannetje in de bus met daarop heel wat uitleg over de meerjarenplanning.

(JDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier