Kortemark kan toch gemeenteraad installeren

© DC
Redactie KW

Op 14 januari vindt in Kortemark de installatievergadering van de gemeenteraad plaats, ondanks een lopende klacht bij de Raad van State. Maar die werkt niet opschortend, meldt Kortemark woensdag. Karolien Damman (CD&V) is dus sinds 1 januari de nieuwe burgemeester in de West-Vlaamse gemeente.

De Partij Content, die nipt een zetel verloor, diende een klacht in tegen de uitslag van de verkiezingen. N-VA behaalde 860 stemmen, Content 859, maar de partij meent dat ook N-VA 859 stemmen haalde na een foutje in het stembureau. Omdat Ann Devisschere van Content meer voorkeurstemmen haalde dan Veerle Vanslembrouck van N-VA zou Content alsnog aanspraak maken op een tweede zetel, maar de klacht werd bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen op 21 december ongegrond verklaard, waarop Content naar de Raad van State trok.

Kortemark kan de gemeenteraad alsnog installeren. “Het Decreet Lokaal Bestuur heeft volgens het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) nooit de intentie gehad om de installatie van de nieuwe gemeenteraden te bemoeilijken. Aangezien de zetelverdeling tussen Content en N-VA niet gewijzigd werd door de Raad Voor Verkiezingsbetwistingen is het bezwaar bij de Raad Van State niet opschortend en moet de nieuwe gemeenteraad volgens ABB dan toch geïnstalleerd worden“, kreeg Kortemark vandaag te horen.

De installatievergadering vindt plaats op 14 januari. Omdat ABB het licht op groen zette, is Karolien Damman (CD&V) meteen ook burgemeester. Zij volgt Toon Vancoillie (Open Vld) op.

(BELGA)