Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Reynders en de voormalige socialistische minister Johan Vande Lanotte arriveerden om 16.00 uur aan het paleis in Brussel.

De verwachting was toen al dat de koning beide ervaren politici zou uitsturen als informateurs met het oog op de vorming van een federale regering. Dat doen ze niet voor het eerst. Beiden werden al eens tot informateur of koninklijk verkenner benoemd, na de verkiezingen van 2010. Reynders was ook al eens informateur in aanloop naar de vorming van de (korte) regering Verhofstadt III.

Vande Lanotte mislukte in zijn opdracht als koninklijk verkenner toen hij in januari 2011 zijn opdracht teruggaf aan de koning. Tijdens een persmoment duidde hij de grenzen van zijn opdracht met een Engels gezegde: 'You can lead a horse to water, you can't make it drink'.

De koning heeft beide ervaren politici belast met een informatieopdracht, "om de uitdagingen waar ons land voor staat te identificeren en om de mogelijkheden en de noodzakelijke voorwaarden tot de vorming van een federale regering na te gaan". In het kader van hun opdracht "onderhouden zij contacten met de verantwoordelijken voor de onderhandelingen in de gewesten en gemeenschappen", klinkt het in de mededeling van het paleis.

Beiden hebben de opdracht aanvaard. Een eerste vorderingsverslag wordt uitgebracht aan de koning op 6 juni. Na afloop van de audiëntie zei Reynders dat in alle discretie zal worden gewerkt tot dan. "Vanaf vandaag zullen we contacten leggen en dat zal de komende dagen worden voorgezet", aldus nog de MR'er. "Het wordt niet makkelijk", voegde hij er nog aan toe.

Bij de N-VA neemt men kennis van de aanstelling van Reynders en Vande Lanotte als informateurs, en wacht men de werkzaamheden af. "Dat verandert natuurlijk niets aan onze standpunten", aldus een woordvoerder van voormalig N-VA-minister Jan Jambon.

De koning ontving dinsdag en woensdag één voor één alle voorzitters van de partijen met verkozenen in de Kamer, inclusief Vlaams Belang.

(Belga)

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Reynders en de voormalige socialistische minister Johan Vande Lanotte arriveerden om 16.00 uur aan het paleis in Brussel. De verwachting was toen al dat de koning beide ervaren politici zou uitsturen als informateurs met het oog op de vorming van een federale regering. Dat doen ze niet voor het eerst. Beiden werden al eens tot informateur of koninklijk verkenner benoemd, na de verkiezingen van 2010. Reynders was ook al eens informateur in aanloop naar de vorming van de (korte) regering Verhofstadt III. Vande Lanotte mislukte in zijn opdracht als koninklijk verkenner toen hij in januari 2011 zijn opdracht teruggaf aan de koning. Tijdens een persmoment duidde hij de grenzen van zijn opdracht met een Engels gezegde: 'You can lead a horse to water, you can't make it drink'. De koning heeft beide ervaren politici belast met een informatieopdracht, "om de uitdagingen waar ons land voor staat te identificeren en om de mogelijkheden en de noodzakelijke voorwaarden tot de vorming van een federale regering na te gaan". In het kader van hun opdracht "onderhouden zij contacten met de verantwoordelijken voor de onderhandelingen in de gewesten en gemeenschappen", klinkt het in de mededeling van het paleis. Beiden hebben de opdracht aanvaard. Een eerste vorderingsverslag wordt uitgebracht aan de koning op 6 juni. Na afloop van de audiëntie zei Reynders dat in alle discretie zal worden gewerkt tot dan. "Vanaf vandaag zullen we contacten leggen en dat zal de komende dagen worden voorgezet", aldus nog de MR'er. "Het wordt niet makkelijk", voegde hij er nog aan toe.Bij de N-VA neemt men kennis van de aanstelling van Reynders en Vande Lanotte als informateurs, en wacht men de werkzaamheden af. "Dat verandert natuurlijk niets aan onze standpunten", aldus een woordvoerder van voormalig N-VA-minister Jan Jambon. De koning ontving dinsdag en woensdag één voor één alle voorzitters van de partijen met verkozenen in de Kamer, inclusief Vlaams Belang.(Belga)