Koning maakt einde aan informateursopdracht Coens en Bouchez, Geens “gaat met alle partijen praten”

Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens. © foto Belga
Redactie KW

Koning Filip heeft een einde gemaakt aan de informateursopdracht van Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR). Dat maakte het paleis bekend nadat de informateurs vrijdagavond hun eindverslag hadden uitgebracht. Intussen kreeg CD&V-vicepremier Koen Geens een opdracht van de koning.

Koning Filip heeft CD&V-vicepremier Koen Geens vrijdagavond het veld in gestuurd in de zoektocht naar een nieuwe federale regering. Opvallend: in de mededeling van het paleis krijgt Geens – anders dan zijn voorgangers – geen koninklijke titel mee, maar slechts de opdracht om ‘initiatieven te nemen’ om de vorming van een nieuwe regering mogelijk te maken.

De Koning heeft vastgesteld dat de gesprekken tussen de partijen nog niet geleid hebben tot de vorming van een coalitie die de steun geniet van een parlementaire meerderheid”, zo luidt het in de korte mededeling van het paleis. “Hij heeft de heer Koen Geens met de opdracht belast de nodige initiatieven te nemen om de vorming van een volwaardige regering mogelijk te maken. De heer Geens heeft deze opdracht aanvaard.”

Op maandag 10 februari zal Geens verslag uitbrengen aan de Koning, zo klinkt het nog.

“Koninklijke opdrachthouder” Koen Geens (CD&V) gaat de komende dagen contact opnemen met alle partijen. Dat zei hij in een korte verklaring bij het verlaten van het Paleis vrijdagavond. Geens spreekt zelf van “een open opdracht”.

Geens moet naar eigen zeggen “op basis van het rapport van de informateurs” Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez gesprekken voeren met de verschillende politieke partijen “die een initiatief kunnen inleiden om een volwaardige regering te vormen”, zei de CD&V-vicepremier. Een specifieke titel heeft hij niet voor deze opdracht van de koning.

Gaat Geens op zoek naar een regering met PS en N-VA, waar CD&V al langer op aanstuurt? “Mijn opdracht is open”, zei Geens”, maar het spreekt vanzelf dat dat een formule is die ik met aandacht zal bestuderen met alle betrokken partijen de komende dagen, op basis van het zeer goede werk dat de informateurs hebben geleverd”. De CD&V-vicepremier wil met alle partijen spreken en hoopt op hun “vertrouwen” om “de moeilijke opdracht tot een goed einde te kunnen brengen.”

Einde van Coens-Bouchez

Grote verrassing vrijdagavond, toen het paleis plots liet weten dat informateurs Coens en Bouchez op audiëntie kwamen. Een half uurtje later volgde het bericht dat hun opdracht voorbij is. En dat is opvallend, want normaal zouden zij pas op dinsdag 4 februari hun eindverslag aan de koning voorleggen.

Korte tijd later arriveerde CD&V’er Geens, die voor de christendemocraten de federale onderhandelingen heeft geleid. De voorbije weken en maanden toonden zij zich steeds erg weigerachtig tegenover een nieuwe regering zonder N-VA. Pogingen tot een paars-gele piste met PS en N-VA draaiden tot nu toe echter steeds op niets uit. Of een mogelijke koninklijke opdracht voor Geens andere perspectieven opent, valt af te wachten.

Coens en Bouchez kunnen zich intussen opnieuw op hun eigen partij focussen. Allebei zijn ze nog maar net voorzitter, respectievelijk van CD&V en MR. Maar sinds 10 december waren ze als informateurs vooral bezig met het verkennen van verschillende pistes. Een opdracht die afgelopen dinsdag onverwacht nogmaals verlengd werd, maar die vrijdagavond dus even onverwacht weer afliep. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier