Komen er in Wervik borden die aantonen om de motor stil te leggen aan overwegen?

© EDB
Redactie KW

Raadslid Sanne Vantomme (N-VA) deed tijdens de gemeenteraad in Wervik het voorstel om aan de overwegen signalisatie te voorzien met daarop de boodschap ‘motor stilleggen’. “Uit onderzoek blijkt dat acht op de tien chauffeurs hun motor laten draaien aan een gesloten overweg”, aldus Sanne Vantomme.

“In tijden van klimaatveranderingen en andere verhitte discussies vind ik dat een positief voorstel om minder energie te verspillen, minder lucht te vervuilen en ook geld te besparen. De wegcode is trouwens heel duidelijk. Volgens artikel 8.6 mogen de bestuurders de motor niet laten draaien in vrijloopstand, behalve in geval van noodzaak.”

“Het is bewezen dat als je meer dan tien minuten stilstaat aan de overweg met een uitgeschakelde motor, je dan energie en geld bespaart en doe je het milieu en de leefbaarheid er een dienst mee.”

“Als men weet dat er in Wervik negen overwegen zijn die overdag vijf minuten per uur en in de spitsuren tien minuten per uur zijn afgesloten, dan zijn er heel wat wagens die aan een gesloten overweg staan te draaien voor niets. Volgens Touring daalt het brandstofverbruik met zes procent als de bestuurder aan gesloten overwegen de motor afzet.”

In de vorige legislatuur was Sanne Vantomme schepen van onder meer Mobiliteit. “Toen kwam iemand van Groen al af met dat idee”, liet hij nog horen. “Het idee zat er via diezelfde persoon al aan te komen”, aldus schepen van Mobiliteit Bart Pynket (stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project). “Vroeg of laat komt het. Er is daarvoor geen specifiek verkeersbord voorzien. We gaan dus moeten kijken waar we het bord gaan zetten. In bijvoorbeeld de Speldenstraat staat er aan de gesloten overweg altijd een file en dan gaat men in die file het bord vooraan niet zien. Vandaar dat we bekijken om grote en verplaatsbare borden te voorzien. We gaan die borden niet overal plaatsen.”

Volgens burgemeester Youro Casier (SP.A) kwam dit idee al ter sprake op de milieuadviesraad. De gemeenteraad keurde de principiële goedkeuring unaniem goed.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier