Koksijde Vooruit en N-VA willen extra gemeenteraad om verdaagde agendapunten toe te lichten

De voltallige gemeenteraad in betere tijden... tijdens de installatievergadering. © MVDP
Redactie KW

Toen tijdens een tumultueuze gemeenteraad eerder deze week de meerderheid (Lijst Burgemeester) 16 extra agendapunten verdaagde omdat ze al eerder aan bod waren gekomen, verlieten alle gemeenteraadsleden van Koksijde Vooruit en N-VA de zitting en dienden een klacht in bij de gouverneur. Donderdag vroegen beide oppositiepartijen om een extra gemeenteraad samen te roepen op 8 april.

We laten ons niet zomaar het zwijgen opleggen” zeggen Elwin Van Herck, fractieleider van Koksijde Vooruit en Sander Loones, N-VA-fractieleider. “We willen een extra gemeenteraad op 8 april om onze voorstellen alsnog toe te lichten. Om een open en constructief debat mogelijk te maken, lijkt het ons essentieel dat de indieners van aanvullende agendapunten minstens de kans wordt geboden om hun voorstellen toe te lichten. En er dus niet beslist wordt om, voor enige eerste toelichting mogelijk was, de punten onmiddellijk te verdagen.”

“In een democratie moet er respect zijn voor de meerderheid, maar ook voor de oppositie, zeker als – zoals in Koksijde – er sprake is van een erg krappe meerderheid die slechts 50,1% van de kiezers vertegenwoordigt en die slechts op 14 van de 27 gemeenteraadsleden kan steunen. Tijdens de gemeenteraad eerder deze week werd ons geweigerd om onze positieve en constructieve ideeën inhoudelijk een beetje toe te lichten. N-VA en Koksijde Vooruit blijven geëngageerd voor een goede en democratische samenwerking met de meerderheid.”

In hun schrijven aan de algemeen directeur baseren zij zich op art. 1 §4 van het huishoudelijk reglement dat bepaalt dat de voorzitter van de gemeenteraad de gemeenteraad moet bijeenroepen op verzoek van een derde van de zittinghebbende leden.

(MVDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier