"Ik heb negen jaar deel uitgemaakt van het parlement en had daar graag nog een rondje bijgedaan. Maar ik stond op de vierde plaats, en door de verdeling van de kopstemmen val ik uit te boot. Dat hoort bij het politiek spel, maar leuk is anders", zegt Degroote. Naast Degroote raakten ook de West-Vlaamse N-VA'ers An Capoen en Brecht Vermeulen niet herverkozen.

Degroote vermoedt net als vele andere politici dat het thema migratie een enorme impact heeft gehad. "De opmars van het Vlaams Belang hadden we wel zien aankomen door te spreken met de man in de straat, maar dat het zo'n proporties zou aannemen, had niemand verwacht", aldus Degroote. "Vooral bij jonge mensen slaat hun boodschap aan. Velen vinden dat er te veel gedaan wordt voor een bepaalde groep mensen terwijl zij steeds langer moeten wachten op hun pensioen."

Hoewel veel kiezers volgens Degroote hun stem aan Vlaams Belang gaven, zijn de twee partijen geen communicerende vaten, zegt hij. "Wij zijn niet de enigen die stemmen verliezen aan die partij. Het is een tendens waarbij iedereen stemmen heeft moeten afgeven"

Het cordon sanitaire noemt Degroote ondemocratisch. "Maar als we willen samenwerken, moet het wel van twee kanten komen. Tot nu toe was dat moeilijk met het Vlaams Belang, omdat de partij haar standpunten opdringt in een speciale stijl. Het was te nemen of te laten. De toekomst zal uitwijzen of daar verandering in komt."

(BELGA)

"Ik heb negen jaar deel uitgemaakt van het parlement en had daar graag nog een rondje bijgedaan. Maar ik stond op de vierde plaats, en door de verdeling van de kopstemmen val ik uit te boot. Dat hoort bij het politiek spel, maar leuk is anders", zegt Degroote. Naast Degroote raakten ook de West-Vlaamse N-VA'ers An Capoen en Brecht Vermeulen niet herverkozen.Degroote vermoedt net als vele andere politici dat het thema migratie een enorme impact heeft gehad. "De opmars van het Vlaams Belang hadden we wel zien aankomen door te spreken met de man in de straat, maar dat het zo'n proporties zou aannemen, had niemand verwacht", aldus Degroote. "Vooral bij jonge mensen slaat hun boodschap aan. Velen vinden dat er te veel gedaan wordt voor een bepaalde groep mensen terwijl zij steeds langer moeten wachten op hun pensioen."Hoewel veel kiezers volgens Degroote hun stem aan Vlaams Belang gaven, zijn de twee partijen geen communicerende vaten, zegt hij. "Wij zijn niet de enigen die stemmen verliezen aan die partij. Het is een tendens waarbij iedereen stemmen heeft moeten afgeven" Het cordon sanitaire noemt Degroote ondemocratisch. "Maar als we willen samenwerken, moet het wel van twee kanten komen. Tot nu toe was dat moeilijk met het Vlaams Belang, omdat de partij haar standpunten opdringt in een speciale stijl. Het was te nemen of te laten. De toekomst zal uitwijzen of daar verandering in komt."(BELGA)