Koekelare 2013/2018: bijna duizend stemmen, maar schepenambt gaat naar man

De gemeenteraad zoals die in januari 2013 de eed aflegde. Vooraan van links naar rechts Carole Himpens, Marc Devrome, Patrick Lansens, Kelly Tanghe, gemeentesecretaris Lode Claeys, Dirk Ampoorter en Jessy Salenbien. Staand: Willy Boone, Tom Pollentier, Katrien Depreitere, Eric Huyghe, Eric Maertens, Armand Vandamme, Danny Gotelaere, Henk Dejonghe, Urbain Scharmin, Frans Verhelst, Dirck Devreker, Ann Pleysier en Jan Lievens. © GF
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Gemeenteraadsleden in Koekelare zijn honkvast, zo blijkt. Van wie in januari 2013 de eed aflegde, stapte alleen Ann Pleysier (Open VLD) voortijdig op. Nog vóór de installatievergadering stond Anne-Marie Spriet (SP.A) haar zitje af aan Carole Himpens. Anne-Maries echtgenoot Dirk Ampoorter raakte immers ook verkozen.

Met liefst 965 voorkeursstemmen haalde Anne-Marie Spriet (55) in 2012 het op drie na hoogste aantal binnen de Koekelaarse SP.A. Sterker nog: behalve dat socialistische drietal haalde enkel Eric Huyghe (CD&V) meer stemmen binnen Koekelare. Meer dan voldoende voor een schepenambt, maar toch moest Anne-Marie haar zitje afstaan en ruilde ze dat in voor een stek in de OCMW-raad.

De reden? Anne-Maries echtgenoot Dirk Ampoorter raakte óók verkozen, met 1.138 stemmen achter zijn naam. En de wet zegt nu eenmaal dat getrouwde – of wettelijk samenwonende – koppels niet samen in de gemeenteraad mogen zetelen.

Koekelare 2013/2018: bijna duizend stemmen, maar schepenambt gaat naar man

“Ik ben zes jaar gemeenteraadslid en zes jaar schepen geweest”, vertelt Anne-Marie. “Daarna is Dirk ook opgekomen. Hij behaalde heel veel stemmen en we hebben er toen voor gekozen om Dirk het schepenzitje te geven. Ik werkte toen voltijds, terwijl Dirk als postbode ‘s middags thuis was. We hebben toen gewisseld en het is zo gebleven.” (lacht)

Jammer

Of ze het toch niet jammer vindt dat ze niet kan zetelen waarvoor ze verkozen werd? “Ja, toch wel. Maar als het niet kan… Pas op: schepen zijn houdt vandaag veel meer in dan toen ik het was. En mijn werkuren passen nog altijd niet om het combineerbaar te maken”, zegt Anne-Marie, die sinds jaar en dag loketbediende bij Bond Moyson is.

Anne-Marie Spriet gunde haar man het schepenambt.
Anne-Marie Spriet gunde haar man het schepenambt.© Foto Coghe

Scheiden van Dirk om toch opnieuw schepen te kunnen worden, is alvast nooit een optie geweest voor de Koekelaarse. “Dat heb ik er niet voor over, hoor”, lacht ze. “Daarvoor zien we elkaar veel te graag! We steunen elkaar in alles, dus ook in de politiek. Er wordt dan ook veel besproken bij ons thuis. Dat is normaal, als je elkaar elke dag ziet. We discussiëren over veel zaken. Je zou dus wel kunnen stellen dat we een beetje samen schepen zijn.”

Pensioen

Straks duwt het echtpaar Ampoorter-Spriet samen de Koekelaarse S.PA-lijst. Dirk op plaats 19, Anne-Marie vanop de 18de stek. “Om de partij aan stemmen te helpen, maar het is toch meer dan dat. Ik zetel in de OCMW-raad, waar ik mij echt amuseer. Ondertussen al 18 jaar. Wat we daar realiseren, sluit ook perfect aan bij mijn werk. Maar schepen worden, dat zal er niet meer van komen.”

“Bij de verkiezingen van 2024 al zeker niet. Ik denk dat we dan met politiek pensioen mogen gaan. Samen met de burgemeester hebben we de partij doen groeien in Koekelare, maar straks gaan we het overlaten aan de jongeren.”

Koekelare 2013/2018: bijna duizend stemmen, maar schepenambt gaat naar man