Koekelaarse burgemeester trekt naar de rechtbank na verspreiding pamflet ‘Keizer van Koekelare’

De Koekelaarse burgemeester Patrick Lansens eist een schadevergoeding van 100.000 euro van politicus Andy Vermaut wegens laster en eerroof. Hij doet dat nadat Vermaut zware beschuldigingen uitte in een pamflet, zoals u vorige week las in De Weekbode.

Patrick Lansens eist een fikse schadevergoeding. © Foto Coghe

In het pamflet ‘Keizer van Koekelare’ heeft Andy Vermaut, een Koekelarenaar die nu in Diksmuide woont, weinig fraaie woorden over voor de burgemeester. Zo zou Patrick Lansens liegen over zijn inkomsten, zich schuldig gemaakt hebben aan belangenvermenging en regels aangepast hebben om zelf een groter huis te kunnen bouwen. Vermaut liet 3.731 exemplaren drukken en verspreiden in Koekelare en deed er afgelopen weekend nog een schepje bovenop. Op zijn persoonlijke Facebookpagina postte de Diksmuideling een video van ruim 18 minuten waarin hij zijn volledige publicatie voorlas. Hij schuwde de krachttermen en spottende omschrijvingen zoals “meester zelfverheerlijker, meester manipulator” niet.

“Ik moet wel iets doen”

Vorige week zat de burgemeester samen met zijn kernbestuur en zou hij geen juridische stappen ondernemen. “Zij raadden mij dat ten stelligste af. ‘Iedereen in Koekelare kent Andy Vermaut en zijn reputatie, je moet op die onzin niet reageren’, zeggen ze mij.” Een week later denkt Lansens er echter anders over. “Ik zat woensdagmorgen samen met mijn raadsman en we hebben besloten een burgerlijke procedure voor de rechtbank te starten wegens laster en eerroof. Ik moet wel iets doen, want ik kreeg de voorbije week enorm veel reacties. Zeker nadat hij ook nog dat filmpje op Facebook postte. Eerstdaags zal hij de dagvaarding in de bus krijgen.”

Fikse schadevergoeding

“Het document van Andy Vermaut omvat een aaneenschakeling van halve waarheden en hele leugens. Het werd doelbewust uitgegeven vier maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen, duidelijk met als enige bedoeling mij en mijn politieke partij in diskrediet te brengen. Ik wil het hierbij niet laten, gelet op de ongezien laaghartige en laffe aanval. Wij vorderen een schadevergoeding van 100.000 euro van Vermaut en iedere eurocent die ik uit deze procedure overhoud, zal ik schenken aan een goed doel.”

“En ja, ik zal zeker bewijzen dat het geld effectief naar een goed doel gaat, anders volgen er ongetwijfeld weer valse beschuldigingen. Het heeft ook geen zin om één symbolische euro te vragen of niet te reageren, anders stopt hij gewoon nooit. In mijn 24 jaar als burgemeester heb ik geleerd om iets te verdragen en is mijn vel behoorlijk dik geworden, maar er zijn grenzen.”

Eerdere procedures

Opvallend: het is niet de eerste keer dat er een gerechtelijke procedure tussen beide partijen wordt opgestart. “Ik wil liever geen oude koeien uit de gracht halen, maar het klopt wel. Tweemaal diende Vermaut al klacht in tegen ons en andere partijen, telkens na de verkiezingen. Hij beschuldigde ons bijvoorbeeld van gesjoemel en ongeoorloofde uitgaven, maar kreeg in de rechtbank wel tweemaal lik op stuk. En ook nu zijn de beweringen in zijn publicatie ongefundeerd.”

Volgens de geruchtenmolen staat Vermaut echter niet alleen in zijn strijd tegen Lansens en zou ook een Koekelaarse politicus zijn initiatief steunen. “Ja, het gonst van de geruchten, maar er zijn daar helemaal geen bewijzen van. In dat spelletje ga ik dus niet mee, anders ben ik zelf geen haar beter”, besluit de burgemeester.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.