Knokse burgemeester vraagt meer steun voor Vlaamse visserij tijdens Vissershulde

De dikke regendruppels en de wind konden de ceremonie niet verstoren. (foto DM)
Redactie KW

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist organiseerde in samenwerking met het provinciebestuur van West-Vlaanderen en de vzw Maritiem Instituut Mercator de traditionele Vissershulde in Heist. De hulde startte met een sfeervolle vissersmis in de Sint-Antoniuskerk en werd in de Oude Visserijschool afgesloten met een pittige speech van burgemeester Lippens die pleitte voor meer steun voor de kleine Vlaamse visserij.

Ondanks de dikke regendruppels en de wind stapte een rist prominenten zondag in optocht naar het vissersmonument op het Vissershuldeplein. Daar werden traditioneel tijdens een sobere maar aangrijpende ceremonie kransen neergelegd door een aantal verenigingen, instellingen en groeperingen die op deze wijze hun verbondenheid en solidariteit uitdrukten met het wel en wee van de Heistse visserij. De leden van Volkskunstgroep de Sloepe, die een 30-tal bloemenkransen aanreikten, tekenden op een stijlvolle manier voor een folkloristisch accent bij de ingetogen herdenking

Pittige toespraak

Achteraf hield burgemeester Graaf Leopold Lippens een pittige toespraak in de Heistse Visserijschool. “Onze gemeente huisvest nog altijd het grootst aantal vissers, schippers, motoristen en reders van alle kustgemeenten. De Brexit baart ons en de sector veel kopzorgen. Evenals de bemanningsproblematiek of de pulsvisserij. Vooral moet er meer steun komen voor de kleine Vlaamse visserij.”

De cruciale vraag is en blijft: wat brengt ons de Brexit?

“2018 was het jaar van het nieuw Maritiem Ruimtelijk Plan. Ons gemeentebestuur heeft zich met succes verzet tegen de aanleg van een eiland voor onze kust. Ook de 12-mijlszone wordt gerespecteerd. Vele gebruikers eisen hun deel van onze Noordzee op en er is minder en minder plaats voor de visserij waarbij ik denk aan de windmolens en de beschermde gebieden in Nederland, Frankrijk, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Onlangs vernamen wij dat enkele grote bedrijven een multifunctioneel eiland op zee willen bouwen. Zij krijgen daarvoor gedurende 10 jaar 500.000 euro en nog 80 miljoen voor innovatie van de Vlaamse overheid alhoewel de Noordzee nog altijd federaal is. Eens te meer wordt er geen rekening gehouden met onze kleine Vlaamse visserij. Het is een constante strijd om de 12 mijlszone als open ruimte en ook voor onze kustvisserij te verdedigen!”

“Ondertussen evolueert de invoering van de aanlandplicht in gunstige zin. Al is er met de verplichting van een nieuw daglogboek extra administratieve rompslomp bijgekomen.”

Vragen rond de Brexit

“De oneerlijke concurrentie met de Nederlanders, die volop experimenteerden met pulsvisserij, is bijna van de baan. De cruciale vraag is en blijft: wat brengt ons de Brexit? Eerste minister May is niet te benijden met een klus die bijna onhaalbaar is. Ik vrees dat we dan ook afstevenen op een afloop met alleen maar verliezers aan beide zijden. Hopelijk brengen de onderhandelingen binnen het Europees Fonds Maritieme Zaken en Visserij meer positieve vooruitzichten.”

(Dirk Meulders)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier