Knokke-Heist tevreden met schrappen proefeiland

"Iedereen heeft beseft dat dit het meest logische is", zegt burgemeester Lippens. © GF
Redactie KW

Knokke-Heist is tevreden met de beslissing om de zone voor een proefeiland in de Noordzee te schrappen. Burgemeester Leopold Lippens reageert daarmee op het nieuwe Marien Ruimtelijk Plan van staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD).

Enkele jaren geleden stelden staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) en Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) een proefeiland voor, voor de kust van Knokke-Heist, in het kader van kustbescherming. De jongste maanden kwam er vanuit Knokke heel wat kritiek op het plan naar aanleiding van het openbaar onderzoek. Uiteindelijk werd de zone waar het proefeiland zou komen uit het nieuwe MRP geschrapt.

17 miljoen euro

“Iedereen heeft duidelijk beseft dat dit het meest logische is”, aldus burgemeester Lippens. “We zijn uiteraard zeer tevreden met deze beslissing en de goedkeuring in de ministerraad. De gemeente Knokke-Heist zal nu met het Vlaams Gewest samenwerken om de beste mogelijkheden te bestuderen om onze kust op lange termijn te verdedigen. Hierbij moet gezocht worden naar een oplossing die kustverdediging, toerisme en ecologie met elkaar verzoent.”

Voor Lippens blijft zandopspuiting de beste oplossing om Knokke te beschermen tegen overstromingen vanuit zee. “Er zal 17 miljoen euro geïnvesteerd worden in zandsuppletie. Dat blijft de meest effectieve oplossing, zoals ook in Nederland blijkt”, aldus de burgemeester.

Nefast voor toerisme

Ook CD&V reageert opgelucht. “Met het schrappen van het testeiland in het Marien Ruimtelijk Plan komt de federale regering tegemoet aan een grote bezorgdheid van de inwoners en tweede verblijvers van Knokke-Heist. Een testeiland op een kilometer van de kust van Knokke-Heist was immers nefast voor het toerisme in onze prachtige badstad”, aldus voorzitter Bert De Brabandere.

“CD&V Knokke-Heist dankt de CD&V-ministers Hilde Crevits en Kris Peeters voor het luisterend oor en de geleverde inspanningen voor Knokke-Heist van de voorbije weken en maanden en is bijzonder tevreden met het schrappen van het testeiland en met de grote zandsuppletie”, aldus De Brabandere. CD&V wil wel dat er nog verder onderzoek wordt gedaan naar welke kustwering de kust verder kan beschermen.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.