Klein Gewin ruimt plaats voor nieuw stadhuis in Nieuwpoort

Burgemeester Geert Vanden Broucke: "We kregen de unieke gelegenheid om een groot pand in de Sint-Sebastiaanstraat aan te kopen." © DVL
Redactie KW

De stadsadministratie in Nieuwpoort krijgt een gloednieuw onderkomen. De stad koopt daarvoor een groot pand met tuin, ooit een kleine supermarkt, aan. “We willen het stadhuis in het kloppend hart van de stad houden”, aldus burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V).

Burgemeester Geert Vanden Broucke maakte ambitieuze plannen bekend voor de realisatie van een nieuw complex waarin de verschillende stadsdiensten, nu nog verspreid over verschillende gebouwen, een onderkomen moeten vinden.” Dat is meer dan noodzakelijk”, aldus de burgemeester. “Een stad is meer en meer een bedrijf met een uitgebreide dienstverlening voor zijn inwoners geworden. Dat willen we gevoelig verbeteren en professionaliseren door enerzijds gigantisch te investeren in gekwalificeerd personeel en meteen ook te zorgen voor aangepaste huisvesting. Dat is trouwens meer dan nodig. Het kan op vandaag niet meer dat bepaalde diensten ondergebracht zijn in slaapkamers of op zolders van bestaande woningen zoals in het pand in de Willem Deroolaan. Ook in het huidig stadhuis is het personeel niet bepaald ideaal gehuisvest.”

Nieuwbouw

De oplossing komt er in de vorm van een gloednieuw complex dat bovendien nauw aanleunt bij het bestaand stadhuis op het Marktplein. “We kregen de unieke gelegenheid om een groot pand in de Sint-Sebastiaanstraat aan te kopen, bij de bevolking genoegzaam bekend als het Klein Gewin. Het was tot de jaren 60 een kleine supermarkt en later diende het nog als verkoopzaal. Er hoort ook een heel grote tuin langs de Willem Deroolaan bij. Dat geeft ons de gelegenheid om het volledig af te breken en er een nieuwbouw van ruim 800 vierkante meter te realiseren, pal achter de Stadshalle waarmee het in verbinding zal staan. Er komt ook een aansluiting met het huidig stadhuis, dat dateert uit 1922 en beschermd is. Het wordt volledig opgefrist en zal blijven dienen voor ceremoniële aangelegenheden, gemeenteraadszittingen en waar ook de kantoren van mezelf en de schepenen zullen blijven. We willen het stadhuis in het kloppend hart van de stad houden, en met dit project slagen we daarin.”

Stad werft dit jaar nog 15 nieuwe ambtenaren aan

Dit jaar wordt, eens de aankoopakte getekend is, nog een ontwerper aangesteld. Die staat weliswaar voor de grote uitdaging om een nieuwbouw naast UNESCO werelderfgoed te realiseren. “We zijn er nog niet uit of we hiervoor een wedstrijd zullen organiseren, maar we willen dat dit dossier heel vlug vooruit gaat“, besluit Geert Vanden Broucke die nog niet kwijt wou hoeveel de aankoop van het Klein Gewin heeft gekost. “Die primeur is voor de gemeenteraad.”

Nieuwe functies

Nog een investering die kan tellen: het stadsbestuur zal nog dit jaar vijftien nieuwe ambtenaren aanwerven en eveneens een aantal nieuwe functies en diensten invoeren. “Het is de bedoeling om hoger opgeleid personeel in dienst te nemen“, geeft de burgemeester mee. “Er gaan namelijk enkele diensthoofden binnenkort met pensioen en die functies moeten uiteraard dringend ingevuld worden. De aanwervingen gebeurden in twee fasen: begin oktober en begin november. Er wordt eveneens werk gemaakt van enkele nieuwe diensten. Zo heeft de stad nog geen dienst Lokale Economie hoewel met met de Albert I-laan op Nieuwpoort-Bad één van de mooiste winkelwandelstraten van de kust hebben. Het bezoekerscentrum Westfront krijgt een eigen diensthoofd die er onder meer zal op toezien dat er na de herdenkingsjaren voor WO I er heel wat nieuwe evenementen zullen plaatsvinden, zoals grote tentoonstellingen met werk van gerenommeerde kunstenaars. Een dienst Onthaal, ook nieuw, zal dan weer instaan voor een professioneel onthaal zowel telefonisch, aan de balies of tijdens plechtigheden. Er komt ook een expert Communicatie bij die als het ware het gezicht van Nieuwpoort moet worden en de stad op alle vlak moet promoten”, aldus nog Geert Vanden Broucke, die er de nadruk op legt dat deze ingrijpende reorganisatie niet inhoudt dat er personeel ontslagen wordt.

(DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier