Klaas Degrauwe is nieuw bestuurslid bij SP.A+ Ingelmunster

Klaas Degrauwe: "Opgeven staat niet in mijn woordenboek." © FODI
Redactie KW

Het gaat snel voor Klaas: één jaar geleden sloot hij zich aan bij SPA en sinds begin januari 2020 is hij al bestuurslid van SP.A+-Ingelmunster. “Velen staan negatief tegenover politiek, maar hebben wel een mening. Ik zet mij in en blijf niet vanaf de zijlijn toekijken”, zegt Klaas.

Klaas (29) is de zoon van Ann Rosselle en Regis Degrauwe en de broer van Emma. Hij woont samen met Liesbeth Delbeke (31) en dochtertje Camille (4) in de Bollewerpstraat. Hij werkt in het montagebedrijf Deswarte in Kachtem. Zijn werk bestaat voornamelijk uit het monteren in de industrie van nieuwe onderdelen of het helpen onderhouden van bestaande onderdelen. Hij werkt ook regelmatig in het atelier. Klaas’ grootste hobby is supporteren voor voetbalclub Club Brugge. Hij is dan ook aangesloten bij de ‘Clubvrienden Ingelmunster’.

Groeiende interesse

Vorig jaar werd Klaas lid van SP.A. Sinds begin dit jaar zetelt hij al in het bestuur van SP.A+-Ingelmunster. Voor Klaas gaat het wel heel vlug. “Dat is waar”, lacht hij. “Maar politiek spreekt mij al van jongs af aan. Ik deed er echter nooit iets mee. Sinds enkele jaren groeide mijn interesse. Mijn standpunten en mijn visie sluiten heel nauw aan bij de socialistische standpunten. Enigo Vandendriessche had dat opgemerkt. Hij vroeg of ik mij bij het SP.A+-team wilde aansluiten.”

Klaas vroeg toch even bedenktijd, “want dat is toch een belangrijke beslissing dat je neemt. Toen ik duidelijk merkte dat SP.A+ aan de kant van de gewone mensen staat, hakte ik de knoop door. Ze doen echt waar hun best met o.a. hun inzet voor de fietsoversteekplaats in de Kortrijkstraat, de bevraging rond de stijging van de prijs van de vuilniszakken en de werken aan de rotonde van de Oostrozebekestraat, het delen van deze info aan de burger, het behouden van de drankenservice in de brasserie en de Cultuurfabriek, enzovoort. Deze partij luistert nog naar de gewone burger en stelt vragen op de gemeenteraad. De slogan SP.A+ staat aan de kant van de mensen is dus niet gelogen. Ik werd heel snel opgenomen in de bestuurskern. Het gaf mij een warm gevoel, een hartelijk welkom.”

Terwijl veel jonge mensen een afkeer hebben van politiek, stapt Klaas er wel in. “Het zal misschien vreemd klinken, maar dat is nu net een reden waarom ik dit wil doen. Veel mensen zijn tegen politiek. Ik begrijp hen. Kijk maar naar wat er allemaal op federaal en Vlaams niveau gebeurt. Ik besef ook wel dat ik de maatschappij niet alleen zal veranderen. Maar als we allemaal negatief toekijken, dan zal er helemaal niets veranderen. We moeten uit individualisme terug een collectief uit de grond stampen. Net daar hebben mensen méér nood aan. Het is enorm belangrijk dat we deze boodschap kunnen overbrengen naar mensen en in het bijzonder naar jongeren toe.”

Niet opgeven

Klaas benadrukt dat zijn keuze geen bevlieging is. “Ik ben mij ervan bewust dat ik veel zal moeten vergaderen om maar weinig gedaan te krijgen. Maar dat is nu eenmaal politiek. Ik weet waaraan ik begin. Opgeven zal niet vlug in mijn woordenboek staan”, knipoogt Klaas, die zich binnen de plaatselijke SP.A+ zal focussen op milieu en de leefomgeving. “Dat gaat over meer groen in het straatbeeld tot het bewust maken van mensen om afval uit het straatbeeld te doen verdwijnen. Verder mag armoede niet genegeerd worden. Vaak blijft zoiets taboe, maar dat zou het niet mogen zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier