Kersvers schepen van Moorslede Jürgen Deceuninck: “Op sportief vlak heel wat uitdagingen”

Schepen Jurgen Deceuninck met echtgenote Vanessa De Witte en dochters Lieke (12) en Lobke (11): "Ik sta voor een grote uitdaging. Het zal druk worden maar ik zie het zitten." (foto JS) © (foto JS)
Redactie KW

Jürgen Deceuninck (STERK) is nieuw in het schepencollege. Zijn bevoegdheden zijn Jeugd, Sport, Onderwijs en Mobiliteit. De bevoegdheden van de kersverse schepen zijn best interessant. “Net wat ik wilde”, klinkt het bij de ex-wielrenner. “Van jongs af ben ik sportminded.”

In oktober 2012 nam Jürgen Deceuninck voor de eerste keer aan de gemeenteraadsverkiezingen deel. “Vroeger was ik teamleader in het postkantoor van Wevelgem en toenmalig schepen Denis Vantomme werkte daar als postman”, blikt Jürgen in het verleden terug. “Hij vroeg me om op de lijst van Groep a te staan. Mijn nonkel Luc stond vroeger ook op de lijst van Groep a en was OCMW-voorzitter.”

“Ik ben een klasgenoot van Kristof Van Oost, de zoon van Norbert die mijn nonkel als OCMW-voorzitter opvolgde. Zo kende ik Norbert zeer goed en volgde ik alles wat Norbert deed. Toen ze me vroegen om op de lijst van Groep a te staan, heb ik in het begin wat getwijfeld. Ik wilde eerst weten wat het precies allemaal inhield. Ik heb een grote familie en ben in Moorslede nog postbode geweest. En zo zei ik toe om in 2012 mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen.”

Eerst lijstduwer

Jürgen was toen lijstduwer. “Dat werd me aangeboden en ik hapte direct toe”, vertelt hij. “Het was niet evident om als lijstduwer naar de kiezer te gaan. Ik was onervaren en jong in de politiek. Sherley Beernaert stond voorlaatste. Tijdens de verkiezingscampagne ben ik toen samen met haar op stap geweest. De verkiezingsuitslag was een succes.”

Groep a belandde evenwel in de oppositie en diverse kopstukken haakten af. “We stonden er opeens alleen voor en moesten vanop nul beginnen”, zegt Jürgen. “De oppositie is wel een goede leerschool. Het is een middel om je te profileren wanneer je op een goede manier oppositie voert.”

Ik heb het geluk dat de diensthoofden gemotiveerd zijn en ervaring hebben

Met Visie en STERK kwam er in het Lievensdorp een nieuwe meerderheid. STERK behaalde uit het niets meteen vijf zetels. “Daarop hopen doe je altijd maar ik had het niet verwacht”, aldus Jürgen. “We hadden een sterke lijst. Zeer gevarieerd en zeer verspreid over de verschillende deelgemeenten. We maakten daar werk van. De naam STERK was nog niet zo bekend, wel de personen op de lijst.”

“We bestonden ook nog niet zo lang. Het was allemaal rap, rap gebeurd. Veel kandidaten zijn zelf naar ons gekomen met de vraag om op de lijst te staan. Vooral omdat we een lokale partij zijn. We zijn niet gebonden aan een nationale partij. Onze lijsttrekker Sherley Beernaert is bekend bij veel mensen en zo’n figuur trekt ook de mensen aan.”

De eerste maand als nieuwe schepen zit er bijna op. “We staan voor enkele grote uitdagingen”, blikt Jürgen vooruit. “Zoals een atletiekpiste en nieuw stadion voor VK Dadizele. Het zal in deze legislatuur misschien wel moeilijk zijn om die plannen af te krijgen maar we moeten zeker kunnen opstarten. Ik wil me daarvoor inzetten.”

Luisteren naar noden

“SV Moorslede is vragende partij voor een kunstgrasveld. Er is daar nood aan. In de omliggende gemeenten is er hier en daar al een kunstgrasveld. We moeten mee op de kar springen. De centen moeten er natuurlijk zijn. Ik wil eens luisteren naar alle noden, in overleg met de sportraad.”

“Ook bij de jeugd wil ik polsen naar de noden. Het advies van de jeugdraad wil ik niet in de wind slaan, anders zijn we niet goed bezig. Ik stuurde naar elke jeugdbeweging en jeugdhuis een mail. Een ontmoeting is omwille van de examens uitgesteld.”

“Vrijdagavond is een familiemoment”

Mobiliteit leeft in elke gemeente bij de bevolking. “Daarover kreeg ik al veel vragen binnen”, zegt Jürgen. “Ik wil per geval niet overhaast beslissen. Je kan bijvoorbeeld iets beslissen over een ingreep in een bepaalde straat maar daardoor het probleem verleggen naar een andere straat. De gemeentelijke mobiliteitscommissie wil ik meer laten vergaderen. Minimum viermaal per jaar en daarbij ook de jeugd, politie, de oppositie, De Lijn, provincie en de Fietersbond betrekken.”

Jürgen blijft voltijds werken bij Bpost. “Het gaat zeer druk worden”, beseft Jürgen. “Ik heb het geluk dat mijn echtgenote zelfstandige is. Samen met haar moeder baat ze op Passendaleplaats in Passendale Boetiek Christi uit. Vrijdagavond is bij ons thuis een familiemoment. Zaterdag is dan sportdag. Bij SV Moorslede ben ik trainer van de U11. Mijn petekind speelt bij die ploeg. Op het einde van het seizoen stop ik daarmee wegens te druk. Op zaterdag ga ik ook naar mijn twee dochters Lieke en Lobke kijken. Ze spelen volleybal bij Dynamivo Dadizele. Lokbe doet bij Dapalo ook aan atletiek.”

“Ik sta voor een grote uitdaging maar zie het zitten. Het zal stap per stap moeten gebeuren. Ik ga na enkele weken niet alles veranderen. Met STERK zijn we allemaal nieuw in het schepencollege en hebben het geluk dat we kunnen rekenen op de ervaring van burgemeester Ward Vergote, schepen Geert Vanthuyne en algemeen directeur Kristof Vander Stichele.”

“Ik stond in die eerste weken versteld welke stappen er allemaal aan vooraf gaan voor een dossier op de gemeenteraad komt. Het budget voor het eerste jaar van de nieuwe legislatuur ligt al vast. Ik heb als nieuwe schepen het geluk dat de diensthoofden waarmee ik samenwerk gemotiveerde mensen zijn en ervaring hebben. Veel steun is ook belangrijk.”

“In 2012 gestopt met koersen”

Jürgen Deceuninck blijft voltijds werken bij Bpost. Hij was twintig jaar wielrenner. Van nieuwelingen en juniores tot elite zonder contract. “Ik ben in 2012 gestopt”, zegt hij. “Van een sportieve carrière stapte ik over naar een politieke carrière. (lacht) Eigenlijk volg ik het wielrennen niet meer zoveel. Mijn neef Thomas Deceuninck volg ik in de krant. Op zondagmorgen probeer ik mee te gaan met WTC De Daiseltrappers. Met het Cycling Team Daisel organiseren we een koers voor wielertoeristen, zonder vergunning. Samen met mijn vader Marc ben ik bestuurslid bij het Sportcomité Moorslede. We organiseren elk jaar drie wielerwedstrijden.”

Vader Marc Deceuninck woont trouw de gemeenteraad bij. “Hij was supporter toen ik koerste en is nu supporter op de gemeenteraad”, lacht de schepen. “Mijn moeder was tijdens de installatievergadering ook aanwezig. Anders komt ze niet naar de gemeenteraad.”

“De gemeentelijke basisschool Klavertje Vier krijgt een nieuwe speelplaats en het renoveren van de oude refter gaan we meepakken in ons meerjarenplan”, geeft Jürgen nog mee. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier