Karl Debuck schuwt straffe taal niet: “Voorakkoord in Menen tussen Open VLD, N-VA en SP.A”

Redactie KW

Tijdens een interview met Jess FM tijdens de Zondagsgast kondigde Karl Debuck (56) zijn politiek afscheid aan en voorspelt hij een wissel van de macht in Menen.

Volgens Debuck is er een voorakkoord tussen Open VLD, N-VA en SP.A En gokt hij dat Griet Vanryckegem de volgende burgemeester wordt.

Voor zijn straffe uitspraken baseert Debuck zich op vier punten. Ten eerste staan er nog rekeningen open uit het verleden. Die open rekeningen zijn trouwens een rode draad doorheen de politieke geschiedenis van de stad. En de reden waarom er sinds 1976 om de zes jaar een nieuwe coalitie aan de macht kwam. Volgens hem wordt CD&V dit keer het kind van de rekening en is er een voorakkoord tussen Open VLD, N-VA en SP.A.

Een tweede reden is dat er nog steeds geen algemeen directeur werd aangesteld die na de inkanteling van het OCMW het administratief hoofd wordt van beide entiteiten. Volgens Debuck zal het niet de huidige stadsecretaris zijn, alhoewel dit logisch lijkt want de secretaris van het OCMW vertrekt met pensioen. Ook hier spelen openstaande rekeningen mee.

“SP.A heeft flauwste lijst in 100 jaar”

Ten derde stelt Karl Debuck vast dat de wegen van SP.A en Groen scheiden. De precieze reden kent hij niet maar hij kan raden dat SP.A liever zonder Groen naar een nieuwe coalitie trekt. ” SP.A zal de flauwste lijst hebben in 100 jaar tijd. Er zijn geen drie kandidaten die 500 stemmen zullen halen“, zegt hij. “De lijst is er nog niet, dat wijst erop dat het een moeilijk proces is. Ik verwacht dat er zeven zetels worden behaald, treden ze toe tot een coalitie met Open VLD en N-VA dan kunnen ze hopen op drie bestuurszetels. Eén voor iedere deelgemeente. En daar is geen plaats voor een mandaat voor de Groenen.” Dezelfde reden haalt hij aan waarom hij niet langer welkom is bij SP.A. ” Zetten ze mij op de lijst dan haal ik wel de nodige stemmen, dienen ze met mij rekening te houden en verstoor ik het evenwicht.” Toch roept hij op om op SP.A te stemmen zodat er nog een linkse stem is in het rechtse beleid van de nieuwe voorspelde coalitie.

Er komt alvast een nieuwe burgemeester, weet Debuck. Alhoewel hij vindt dat Martine Fournier het nog zo slecht niet heeft gedaan. “Binnen de CD&V zijn er nog andere kandidaten, maar die dromen mogen ze wegbergen de volgende zes jaar. Volgens mij wordt het iemand van N-VA, de sterkste partij in die nieuwe coalitie. Ik gok op mevrouw Vanrijckegem.”

Gevraagd dooe Kevin Dekyen van Jess FM hoe zeker hij van dit alles is antwoordt Karl Debuck dat hij voor tachtig procent zeker is. “Ik volg de politiek nog van dichtbij en mis het nog dagelijks”, antwoordt hij.

Reacties van de betrokken partijen zijn vanzelfsprekend eerder gematigd. Natuurlijk is er geen voorakkoord klinkt het in koor. En vanzelfsprekend spreekt iedereen met iedereen, het tegendeel zou wel bizar zijn. En waarom is er nog geen benoeming van een algemeen directeur. Burgemeester Martine Fournier (CD&V): ‘Door een samenloop van omstandigheden is de evaluatie van de decretale graden, ook die van de huidige stadssecretaris, nog lopende. De definitieve aanstelling of openstelling dient pas te gebeuren bij het begin van de volgende legislatuur. Het kan dus best dat er geen beslissing valt tijdens de huidige legislatuur.” Volgens de burgemeester en de andere partijkopstukken loopt Karl Debuck wel heel hard van stapel. “Er zijn veel verschillende mogelijkheden, voor een coalitie kunnen zowel twee als vier partijen nodig zijn. Op dit moment is daar nog geen duidelijkheid over”, zegt de burgemeester. Evenveel duidelijkheid als wie de nieuwe lijsttrekker wordt bij CD&V.

(SL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.