Jouwe Vanhoutteghem trekt PVDA+-lijst in 2018

PVDA+ heeft zijn lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in Kortrijk bekendgemaakt: Jouwe Vanhoutteghem krijgt de eerste plek. “Ons verkiezingsprogramma zullen we samen met de Kortrijkzanen opstellen”, zegt hij.

Filip Desmet en Jouwe Vanhoutteghem van PVDA+. © JVGK

Vlaams Belang Kortrijk maakte enkele maanden geleden als eerste zijn lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen bekend, deze week deed ook PVDA+ (de + geeft aan dat er ook niet-leden van de partij op de lijst mogen staan, red.) dat. Het wordt Jouwe Vanhoutteghem, 31 jaar en technisch directeur bij ManiFiesta. “Een tweetal maanden geleden kwamen de leden van PVDA+ samen om hun lijsttrekker te kiezen”, legt Filip Desmet, 62 en bediende bij ABVV, uit. “Jouwe, die voorzitter is van de Kortrijkse afdeling, werd unaniem verkozen.”

“Een goed gevoel hou ik daaraan over”, pikt Jouwe in. “Het is een teken dat de leden vertrouwen in mij hebben. Of ik nu een bepaalde druk voel? Niet echt. Ik zie wel dat de leden enorm enthousiast zijn om er tegenaan te gaan. De laatste maanden mogen we trouwens elke week een nieuw lid verwelkomen. Intussen zijn we in de regio Kortrijk al met zowat 150. In vergelijking met twee jaar geleden is dat een verdubbeling van het aantal leden.”

Leieboorden

Volgens Filip Desmet, die naar 2018 toe een stapje achteruitzet, heeft dat twee redenen. “Ten eerste is er ons concrete engagement. Denk maar aan onze actie aan het openluchtzwembad of ons protest tegen de gang van zaken in de wijk Nieuw Kortrijk, waar de mensen in het ongewisse worden gelaten over de renovatiewerken. Ten tweede staat PVDA+ symbool voor een andere manier van politiek. Het is zoals parlementslid Raoul Hedebouw stelt: politici zijn er om de mensen te dienen en niet om zichzelf te bedienen.”

“PVDA+ wil samen met de Kortrijkzanen iets veranderen”

Nu de lijsttrekker bekend is, wil PVDA+ verder werken aan de lijstvorming en zijn verkiezingsprogramma. “We doen dat met een enquête die we van september tot december uitvoeren”, aldus nog Jouwe. “We gaan daarbij letterlijk de boer op en de bedoeling is om minstens 1.000 Kortrijkzanen te bevragen over zes thema’s: wonen, mobiliteit, natuur, jeugd, de ‘warme’ stad en transparantie. De mensen mogen dan aangeven wat ze veranderd willen zien en waaraan ze willen meewerken. Dat laatste is heel belangrijk: PVDA+ wil samen met de inwoners iets veranderen.”

“Dat er iets moet veranderen in Kortrijk is duidelijk”, pikt Filip Desmet in. “Denk aan de Leieboorden. De verlaging is heel mooi, maar de gewone mens moet wel plaats maken voor chique lofts en kantoren. Het sociale komt op de tweede plaats. Ook het zwembad is zo’n verhaal: je zal veel geld moeten betalen om in het zwemparadijs te kunnen. Vijf, zes, zeven euro. Daarmee sluit je meteen een aantal mensen uit.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.