Jong Groen Oostende voert actie rond koloniaal verleden

© EFO
Redactie KW

Donderdagavond hebben een 15-tal leden van Jong Groen actie gevoerd aan de standbeelden van Leopold II in Oostende. Bij een tweede actie konden ze een bordje aanbrengen.

“Het is voor ons belangrijk dat we afstand nemen van het koloniale verleden. Het past perfect in het thema van ons zomerkamp rond samenleven en identiteit”, zo duidt nationaal co-voorzitter Timon Hogenaar van Jong Groen. De jongeren, op logement in Duin en Zee, wilden aanvankelijk hun standpunt duidelijk maken door rode keitjes neer te leggen aan het ruiterstandbeeld van Leopold II.

“Elk van de steentjes zou 50.000 doden voorstellen die onder het beleid van Leopold II zijn gevallen in Congo.” Maar de actie werd afgeblazen omdat er geen toestemming was en het stadsbestuur duidelijk liet weten dat ze zou optreden tegen de jongeren. “Er is niets aangevraagd en dus kan zo’n actie niet”, zo stelde burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “We willen niet dat er mensen opgepakt worden”, zei Timon Hogenaar.

De jongeren legden zich neer bij het verbod om actie te voeren en hielden dan maar een fietstocht langs belangrijke plaatsen zoals de Koninklijke Stallingen en de beelden van Leopold II. Met een missie : bordjes aanbrengen aan die plaatsen. Een eerste poging aan de Drie Gapers mislukte omdat de Oostendse politie ter plaatse kwam. Bij een tweede poging, later op de avond, hadden de jongeren meer succes : ze trokken naar de buste van Leopold II op het Clementinaplein waar ze alsnog een bordje aanbrachten met de tekst : “Wist je dat Leopold II volgens schattingen voor 8 tot 10 miljoen doden heeft gezorgd in Congo?.” (efo)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.