Joke Pieters en Nancy Cattoor uit Zeebrugge versterken CD&V Brugge

Nancy Cattoor. © WK
Redactie KW

CD&V Brugge schuift voor de komende gemeenteraadsverkiezingen twee nieuwe vrouwelijke gezichten met Zeebrugse roots naar voor. Joke Pieters (37) woont er maar werkt in Knokke-Heist, Nancy Cattoor (51) groeide er destijds op als telg van een bekende vissers- en redersfamilie. De dames storten zich allebei vol overgave in hun politieke avontuur.

Nancy Cattoor is de kleindochter van Pierre Demeester alias ‘Pier de Zeilemoaker’. “Ook mijn vader was zijn hele leven visser en reder in de rederij die mijn broer Eddie vandaag nog altijd voortzet. De visserij blijft mij daarom na aan het hart liggen”, zegt Nancy.

Zehbi’s

Zelf woont ze ondertussen wel al meer dan 20 jaar op Sint-Jozef met haar man Mario Vanmassenhove. “Onze oudste dochter geeft daar les in basisschool De Komme, de zoon en jongste dochter zijn er sinds enkele jaren vertrouwde gezichten in de Carrefour. Zelf werk ik als onthaalmedewerkster in Hoogstraat 9, het vroegere Sociaal Huis, en ik heb lang in de oudercomités van het Sint-Leocollege en Chiro Sint-Jozef gezeten. Met de Chiro ga ik als kookouder nog altijd mee op kamp”, aldus Nancy, die wil inzetten op de Brugse jeugd. “Ik heb het gevoel dat veel jongeren in onze huidige veeleisende maatschappij een beetje verloren lopen. De Zehbi’s zijn daar evenzeer een voorbeeld van.”

De C van CD&V

Nancy voelt zich ondertussen al thuis in de Brugse CD&V-stal. “‘t Is een hele toffe ploeg waar ik al veel mensen kende. Onlangs nog had ik trouwens een discussie over die C in CD&V: de christelijke waarden zoals wederzijds respect voor elkaar, zelf vind ik dat in deze tijden zeer belangrijk. Mensen dichter bij elkaar brengen, zorgen voor een waardig leven voor onze ouderen of iets aan de verdoken armoede doen: allemaal zaken waar ik graag mijn steentje aan wil bijdragen”, zegt ze. “Dat ik nu op mijn 51ste in de politiek stap, zie ik in de eerste plaats als een leuke nieuwe uitdaging. Ik zal er met plezier mijn tanden inzetten. En ik kan het naar het schijnt goed uitleggen”, aldus Nancy.

Koudwatervrees

Ook Joke Pieters is een volledig nieuw gezicht bij CD&V. “Martine (Matthys, red.) is een goede vriendin van me. Zij wekte mijn interesse, want de politiek was voor mij een onbekende wereld. Dus ja, ik heb wel wat koudwatervrees, het voelt nog allemaal onwennig. Maar ik voel me wel volop gesteund in de ploeg”, zegt de 37-jarige schoonheidsspecialiste.

Joke Pieters.
Joke Pieters.© WK

Wat haar voeling met de partij betreft, haalt Joke de klassieke gezinswaarden aan die voor CD&V nog altijd een hoeksteen zijn. “Ik ben een familiemens, mijn kinderen komen op de eerste plaats. Maar ik ben ook wel heel sociaal ingesteld en kan goed naar anderen luisteren. Onbevangen, zonder vooroordelen. Daarnaast ben ik als schoonheidsspecialiste ook vertrouwd met het beroepsgeheim: horen, zien en zwijgen. Verder heb ik een gezonde dosis mensenkennis ontwikkeld waardoor ik meestal wel op mijn buikgevoel kan vertrouwen. Allemaal eigenschappen die volgens mij toch in je voordeel kunnen spelen als je in de politiek stapt”, aldus Joke.

Haar man David is bij de brandweer en zit in het bestuur van het Feestcomité Zeebrugge. “Daardoor alleen al kennen we hier veel mensen. Zeebrugge is op zich ook niet zo heel groot natuurlijk. Ik voel me dus wel betrokken als het over Zeebrugge gaat.”

(WK)