John Crombez vindt dat stad corona slecht aanpakt:”Veel communicatie, maar het ontbreekt aan duidelijkheid”

John Crombez: "Met zijn communicatie zorgt burgemeester Tommelein alleen maar voor chaos." © Davy Coghe
Hannes Hosten

“Het stadsbestuur zorgt met zijn communicatie voor veel verwarring en chaos, maar schiet organisatorisch en communicatief tekort.” Dat vindt fractieleider John Crombez van SP.A-Stadsmakers. “De outbreak van het coronavirus in woonzorgcentrum De Boarebreker is daar het pijnlijkste bewijs van. De stad deed niet het nodige om iedereen te hertesten, terwijl er vorige week 34 besmettingen waren en afgelopen weekend drie doden te betreuren op één dag.”

SP.A-Stadsmakers, de grootste oppositiepartij in Oostende, is vernietigend over de aanpak van de coronacrisis door het stadsbestuur. “Er is veel communicatie, maar het ontbreekt aan duidelijkheid en plannen”, oordeelt John Crombez. “Onze globale indruk is dat ze er echt niet boven op zitten. Dit stadsbestuur coördineert niet. In tijden van ongeziene crisis geven ze niet thuis.”

De Boarebreker

Vooral de situatie in woonzorgcentrum De Boarebreker ligt de socialisten zwaar op de maag. “Eind april werden alle bewoners en personeelsleden getest en waren er geen besmettingen. Begin mei wordt een bewoner in het ziekenhuis opgenomen voor iets anders en blijkt die besmet. Er volgen testen op de afdeling en zo worden nog acht besmettingen vastgesteld. De directie vraagt om iedereen te hertesten, maar het Vlaamse agentschap Zorg en Gezondheid weigert dat en het stadsbestuur doet niets. Uiteindelijk raakte De Boarebreker via de Universiteit Gent aan 50 testen. Zo bleek op 20 mei dat er 34 besmettingen waren, 17 bij bewoners en 17 bij personeelsleden. Zaterdag stierven drie bewoners. In het hele land waren die dag maar 18 corona-overlijdens in woonzorgcentra.”

“Op 14 mei antwoordde schepen Natacha Waldmann (Groen) dat het personeel ‘over enkele weken’ nog eens getest zou worden. Op 16 mei schreef ik burgemeester Tommelein – in alle stilte – met de vraag om de coördinatie van haar over te nemen. Ik kreeg geen antwoord. Op 19 mei ondervroeg ik in de Kamer minister Philippe De Backer (Open VLD), partijgenoot van de burgemeester. Hij stelde duidelijk dat bij een outbreak iedereen hertest moet worden, binnen de twee dagen zelfs. De capaciteit is voorhanden. Het stadsbestuur had testen moeten eisen voor iedereen. Geen wonder dat het personeel en families van bewoners erg ongerust zijn. De meerderheid verwijt ons nu dat we dit politiek uitbuiten, maar dit zijn toch zaken die de Oostendenaars moeten weten?”

“Alleen maar chaos”

Ook de steun aan de allerarmsten in Oostende laat volgens John Crombez te wensen over. “Het aantal steunvragen bij het OCMW neemt met een vierde toe, zei schepen Waldmann. Dat betekent concreet: zo’n 350 extra aanvragen sinds het begin van de crisis. Maar er zijn maar 40 dossiers behandeld! In een crisis moet je kort op de bal spelen, zeker op essentiële vlakken als de woonzorgcentra en de mensen in armoede. Maar dit stadsbestuur is daar blijkbaar niet echt mee bezig.”

In tijden van ongeziene crisis geeft dit stadsbestuur niet thuis

“Met zijn communicatie zorgt burgemeester Tommelein alleen maar voor chaos. Je moet niet communiceren als je niet duidelijk kan zijn. Zo bleef het lang en eigenlijk nog steeds onduidelijk of Oostendse kinderen op het strand mogen spelen en ook of Oostendenaars voor hun eigen cabine mogen zitten. Ik denk ook aan het afgeschoten voorstel om strandpasjes in te voeren en aan het registratiesysteem voor de drukste stranden, waarvan we nog niet weten hoe het concreet werkt. Burgemeester Lippens van Knokke-Heist vindt dat het nergens op slaat, in elk geval strookt het niet met de afspraak van de kustburgemeesters om de toeloop naar de kust deze zomer samen te screenen.”

“Weinig concreet”

“Over de mondmaskers voor de bevolking is er weinig concreet. Mondmaskers zijn in een stad nog belangrijker dan in een gemeente omdat mensen er dichter op elkaar lopen. We weten alleen dat 15.000 mensen er een hebben aangevraagd. Maar niet alle mensen weten dat ze een aanvraag moeten doen. Wij horen massa’s vragen: krijgen we nu een mondmasker of niet? Een deel zou intussen geleverd zijn, maar lang niet allemaal. En bij de bevolking heerst verwarring.”

“Ook voor de verdere ondersteuning van de economie of de heropstart van de horeca wachten we nog op concrete plannen”, vervolgt Crombez.

“Wat horen we van de winkeliers over de aanpak van de stad? ‘Ze doen maar iets, er wordt niet naar ons geluisterd. Tegen het éénrichtingsverkeer in de Kapellestraat loopt al een petitie. Ook voor de horeca: nog geen plannen. Maak ruimte vrij voor terrassen op straten en pleinen, maak pop-up bars mogelijk… Maar we zien niets van dat alles. Er zijn geen plannen, en de Oostendse communicatie roept meer vragen dan antwoorden op.”

Reactie burgemeester Bart Tommelein: “Jammer dat SP.A-Stadsmakers deze crisis politiek recupereert”

“Ik heb niet het gevoel dat het overgrote deel van de Oostendenaars de kritiek van SP.A-Stadsmakers deelt”, reageert burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Van veel mensen krijgen we felicitaties voor de manier waarop we deze crisis aanpakken. Ze begrijpen dat dit een nooit geziene situatie is. Het is de plicht van de oppositie om oppositie te voeren, maar ik vind het een beetje jammer dat SP.A-Stadsmakers deze crisis politiek recupereert. Wij proberen transparant te communiceren, maar dat was makkelijker op het moment dat alles verboden werd dan nu we mogen versoepelen. Nu is er telkens heel veel overleg nodig.”

“In De Boarebreker speelden we altijd kort op de bal. Nu wordt òns verweten dat Vlaanderen niet wou testen. Dit doet afbreuk aan alle medewerkers van de woonzorgcentra, die zich te pletter werken. Testen is ook geen garantie. De hogere overheid zegt nee, en dan had ik dit moeten forceren? De ene keer moet ik de hogere overheid volgen, zoals met de tweedeverblijvers, de andere keer moet ik er tegen in gaan? Ze maken er een amalgaam van en proberen een bepaalde sfeer te maken. We betreuren de besmettingen, maar die waren er ook in andere, private woonzorgcentra in Oostende. Blijkbaar heeft de socialistische oppositie daar minder interesse voor.”

“En de stranden? Ik heb al dikwijls gezegd dat we op piekmomenten onvoldoende capaciteit hebben op onze vier belangrijkste stranden. En dat we daar een oplossing voor moeten zoeken. Ze zouden blij moeten zijn met een burgemeester die vooruit denkt! Misschien moet John Crombez Het Algemeen Dagblad eens lezen. Daar stond te lezen dat de Oostendse burgemeester de spijker op de kop slaat. Die Nederlandse krant speelt dan ook geen politieke spelletjes. Overigens moest zowel in Nederland als in Frankrijk de politie al ingrijpen op de stranden.”

“Als de situatie na de zomer onder controle blijkt, er geen problemen waren en ook geen heropflakkering van het virus, zal iedereen zich afvragen waarom al die maatregelen nodig waren”, beseft Tommelein. “Maar nu proberen we vooruit te zien. Ik weet wat ik doe. Er komt een aanmeldsysteem voor de stranden, maar zonder te discrimineren. Ik wil niet dat mensen, na een lange verplaatsing, moeten terugkeren als de stranden vol zijn. Ik verwijt mijn collega-burgemeesters niets, maar ik moet het georganiseerd krijgen, op de drukste stranden van Oostende. Het is trouwens nooit een probleem geweest dat Oostendse kinderen op het strand spelen of Oostendenaars aan hun strandcabine zitten. Ik heb een sociale inborst: zij mogen op het strand, maar zonnebaden is nog altijd niet toegelaten.”

“Wat de horeca betreft, daar moeten we afwachten wat de nationale veiligheidsraad beslist. We mogen het belastinggeld ook niet zomaar uitdelen. Ik moet zorgen dat de stad ook na de coronacrisis recht blijft. We zijn nu al één van de meest getroffen steden van het land.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier