John Crombez opent Paulusfeesten en reageert op nota De Wever: “Voor ons is het povertjes”

© BP
Hannes Hosten

Net op de dag dat duidelijk werd dat SP.A niet deelneemt aan de onderhandelingen over een nieuwe Vlaamse regering, opent voorzitter John Crombez in thuisstad Oostende om 17.45 uur de Paulusfeesten als gitarist van de rockband SevZero.

Sinds jaar en dag is muziek de uitlaatklep van de SP.A-voorzitter. En daar veranderen deze drukke politieke tijden weinig aan. Vanavond betokkelt hij de gitaar bij SevZero, de band waar hij al jaren bij speelt en waarvan Oostends Toerismedirecteur Peter Craeymeersch de zanger is. Ze openen het stadsfestival op het hoofdpodium Pier & Pol.

“Het is niet de eerste keer dat ik moet optreden in drukke politieke tijden”, aldus John Crombez. “Ook al heb ik de voorbije maanden iets te weinig gerepeteerd, het zal wel lukken. Want ik speel intussen al een hele tijd. Het is ook al enkele maanden geleden dat ik nog op het podium stond, maar deze week zijn er meteen twee optredens. Want woensdagavond zijn we ook te zien aan de Twins Club in Bredene.”

“Kunnen switchen”

“Het doet altijd deugd om muziek te maken”, zegt de SP.A-voorzitter. “Het is geen kwestie van de knop omdraaien, je moet meerdere dingen tegelijk doen. Vandaag is het politiek, vanavond muziek en morgen weer politiek. De voorbije weken is veel intensiever onderhandeld dan het leek. Je moet gewoon kunnen switchen.”

We wisten wel dat het niet evident zou worden om erbij te zijn

“Het is geen hele verrassing dat we niet mee onderhandelen over een Vlaamse regering. Wel hebben we redelijk lang gesproken over verschillende opties. De informateur heeft nu een keuze gemaakt, rekening houdend met de inhoudelijke tendenzen. We wisten wel dat het niet zo evident zou worden om erbij te zijn, maar eigenlijk is geen enkele formule evident.”

“Startnota povertjes”

“We hebben redelijk wat tijd gestoken in inhoudelijke gesprekken. Je probeert, met de getalsterkte die je hebt, het beleid te veranderen. Er zijn hervormingen nodig op sociaal vlak, op het vlak van klimaatbeleid… Dat hebben we heel duidelijk gemaakt. We hebben de lat hoog gelegd”, vindt John Crombez.

Van een sociaal klimaatbeleid is er in de nota van De Wever geen spoor

“Ik heb de startnota voor een coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD intussen gelezen. Dit is niet wat wij vonden dat nodig was. Wij vinden dat de prijzen voor rusthuizen en kinderopvang naar beneden moeten. Daar lees je niets van. Van een sociaal klimaatbeleid is er ook geen spoor. Nee, voor ons is het povertjes.”

“Eerst ons optreden”

“Wat dit betekent voor mijn eigen toekomst? Eigenlijk niets. Over je politieke loopbaan mag je niet te veel vooruitdenken. Ik ben nog in functie als partijvoorzitter en ben verkozen als parlementslid. Of ik kandidaat ben om voorzitter te blijven? Er is nog niemand kandidaat. Het is pas in september dat de kandidaturen moeten worden ingediend. Dan zien we wel. Eerst ga ik optreden in Oostende. Laat ons hopen dat het weer meezit. Ik zal me in elk geval volledig laten gaan.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier