John Crombez niet te vinden voor voorstel Koen Geens : “Grote fraudeurs moeten naar de gevangenis kunnen blijven gaan”

© BELGA
Redactie KW

SP.A-kopstuk John Crombez is niet te spreken over het voorstel van Justitieminister Koen Geens (CD&V) om belastingontduikers, sociale fraudeurs en financiële delinquenten niet langer naar de gevangenis te sturen. “

“Dit gaat compleet in tegen alles waar we al zes jaar mee bezig zijn in het parlement en al wat internationaal gebeurt.”

Geens stelde woensdag zijn 135 pagina’s tellende Justitieplan voor. Hij wil onder meer alle straffen grondig tegen het licht houden en de celstraf voorbehouden als ultiem redmiddel voor zware inbreuken. Waar al administratieve sanctionering voorzien is – ‘bijvoorbeeld in het sociaal, fiscaal en financieel strafrecht’ – overweegt de minister ‘de penale sanctionering af te schaffen’.

Volgens Geens wordt de strafrechtelijke weg immers nog te vaak gebruikt als de spreekwoordelijke stok achter de deur, waardoor het hele bestraffingsmodel aan transparantie inboet, schrijft ook De Tijd donderdag. Het brengt volgens de minister soms ook het principe in het gedrang dat je voor dezelfde feiten geen twee keer bestraft kan worden.

“Dat is maatschappelijk toch weinig proportioneel?”

“Dus fraude zou niet meer strafrechtelijk worden aangepakt omdat het procedurele wat lastig is?”, reageert voormalig staatssecretaris voor Fraudebestrijding Crombez. “Dat is maatschappelijk toch weinig proportioneel? Hij zou trouwens net zo goed het omgekeerde kunnen doen en zware fraude niet meer administratief afhandelen.”

Volgens Crombez gaat het voorstel van Geens in tegen al het werk van de voorbije jaren. De bedoeling was net om kleine fraude meer administratief af te handelen, zodat de rechtbanken zich konden focussen op de grote fraudezaken. “Samen met hem hebben we de notie ‘ernstige fiscale fraude’ ingevoerd en speciale rechters in het vooruitzicht gesteld. Grote fraudeurs moeten naar de gevangenis kunnen blijven gaan”, aldus de socialist.

Justitiespecialist Brice De Ruyver ziet wel een zekere ‘logica’ in het weghalen van het fiscale en financiële uit het strafrecht. “Op zichzelf valt daar veel voor te zeggen”, argumenteerde hij donderdag in De Ochtend op Radio 1. Vaak lopen dergelijke zaken immers op een sisser af. De inspectiediensten moeten dan wel meer armslag krijgen en de afhandeling moet efficiënter gebeuren, besloot hij.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier