John Crombez legt eed af in Vlaams Parlement en neemt dadelijk weer ontslag

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Maar het is wel de bedoeling dat hij terugkeert als hij niet meer in de federale regering zit. Burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene neemt ondertussen tijdelijk Crombez’ plaats in het Vlaams Parlement.

John Crombez voerde de SP.A-lijst aan voor het Vlaams Parlement en is in die hoedanigheid ook riant verkozen. Maar momenteel is hij op federaal vlak nog altijd staatssecretaris in de regering van lopende zaken Di Rupo. Dit mandaat is niet verenigbaar met dat van Vlaams Parlementslid, maar aangezien het beperkt is in de tijd, wou John Crombez niet verzaken aan zijn zetel in het Vlaams Parlement, want als hij dit zou doen, dan kan hij niet meer terugkomen.

Vandaar volgende vrij indrukwekkende procedure die alleen in de Belgische politiek mogelijk is : John Crombez bood zijn ontslag aan in de regering van lopende zaken om gisteren dan de eed af te leggen in het Vlaams Parlement. Waarna hij meteen ontslag nam en vandaag al bij de Koning langsging om opnieuw de eed af te leggen als federaal staatssecretaris. Waarna eerste opvolger Steve Vandenberghe de eed zal afleggen in het Vlaams Parlement en zijn zetel daar zal innemen.

Kan toch nog een tijdje duren

Maar als er een einde komt aan de regering van lopende zaken en John Crombez wordt niét geroepen voor een ministeriële functie in het nieuwe Vlaams of federaal parlement, dan neemt hij gewoon zijn zetel in het Vlaams Parlement weer in en is het (tijdelijk) gedaan voor Steve Vandenberghe.

Hoe lang Steve Vandenberghe de zetel zal bemannen, is dus echt wel koffiedik kijken. Er is op vandaag nog geen enkel uitzicht op een nieuwe federale regering, en op een Vlaamse regering, van welke formule ook, evenmin.

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier