John Crombez en Bart Tommelein vechten ordinair robbertje uit op Twitter

Redactie KW

Donderdagochtend was het Twitterkot plotseling te klein in Oostende. John Crombez haalde uit naar staatssecretaris Bart Tommelein, die hem prompt lik op stuk gaf. En toen was het einde zoek.

Aanleiding was het njet van Europa voor de maatregelen die John Crombez in zijn periode als staatssecretaris had genomen om de oneerlijke concurrentie uit het Oostblok in onder andere de bouw- en de transportsector in te dijken. Een interview daaromtrent met huidig staatssecretaris Bart Tommelein in de krant De Tijd van vandaag was bij zijn Oostendse stadsgenoot in het verkeerde keelgat geschoten.

Milder gebekvecht op de nationale radio

Zelfs Siska Schoeters van Studio Brussel sprong in de dans en belde de twee heren even later ook op voor een interview op de radio. Daarin toonden de twee zich al een stuk liever voor elkaar. “Het gaat erom dat Europa toelaat dat mensen in een ander land gaan werken. Op zich is dat geen probleem, maar dat is het wel als dat voor een veel lager loon gebeurt”, begon John Crombez. “Daardoor verliezen mensen hier bij ons hun jog en gaan KMO’s steeds vaker failliet. Dat gebeurt tegenwoordig aan een enorm tempo. Er zijn dan ook strenge wetten nodig, maar die heeft Europa nu weer op de helling gezet.”

“John is terecht boos, maar dat had hij al veel langer moeten zijn”, aldus Bart Tommelein. “Hij wist dat zijn maatregelen door Europa aangevochten zouden worden. Dan voer ik liever geen strijd tegen Europa met een wet waar ze het niet eens mee zullen zijn, maar probeer ik met Europa te onderhandelen. En vergis je niet: ik ben er ernstig mee bezig, ook op Europees niveau, met de overheid in Roemenië bijvoorbeeld. Kijk John, je bent nu vier jaar staatssecretaris geweest en je hebt het niet kunnen oplossen. Ik probeer het nu op een andere manier. Het heeft geen zin om hiervoor naar mij uit te halen.”

Buren

Siska Schoeters probeerde de twee elkaar te verzoenen. Al was dat éigenlijk niet eens echt nodig. “Eigenlijk zijn wij buren”, aldus Bart Tommelein. “Meer nog, onze kinderen zitten op dezelfde school en we zien elkaar dan ook altijd op schoolfeestjes, waar we samen pannenkoeken eten.”

(FJA)