Johan Verstreken neemt ontslag uit gemeenteraad

Bart Plasschaert (links) volgt Johan Verstreken (rechts) op als gemeenteraadslid. Frank Jongbloet (midden) volgt Plasschaert op in de OCMW-raad. (Foto HH)
Redactie KW

Johan Verstreken neemt ontslag uit de Oostendse gemeenteraad. Hij wordt opgevolgd door Bart Plasschaert, meteen ook de kandidaat om in het najaar Hilde Veulemans als schepen te vervangen.

CD&V heeft drie zetels in de Oostendse gemeenteraad, onder wie twee schepenen: Krista Claeys en Hilde Veulemans. Johan Verstreken, tevens Vlaams Parlementslid, is het derde CD&V-gemeenteraadslid. Bij de start van de legislatuur was afgesproken dat Veulemans het schepenambt in 2015 vaarwel zou zeggen. Door ontslag te nemen uit de gemeenteraad maakt Johan Verstreken meteen duidelijk dat hij niet de nieuwe CD&V-schepen wordt. Eerste opvolger Bart Plasschaert vervangt hem in de raad en is meteen ook kandidaat-schepen.

“Ik heb het schepenambt destijds gecombineerd met mijn mandaat in het Vlaams Parlement”, zegt Johan Verstreken, die van 2001 tot 2006 schepen was in Oostende. “Dat was niet eenvoudig. Maar ook de combinatie van mijn parlementair werk – ik zetel ook als gemeenschapssenator – met het fractieleiderschap in de gemeenteraad is moeilijk. Ik vraag me soms af hoe anderen het doen. Er zijn heel wat overlappingen tussen mijn werk in Brussel en de raadscommissies of gemeenteraadszittingen in Oostende. Maar ik laat mijn stad niet in de steek. Ik blijf de Oostendse dossiers in Brussel opvolgen en kom verder wekelijks samen met de CD&V-fractie in Oostende. Voor sommigen is het misschien een verrassing, maar intern was al langer afgesproken dat ik geen schepen zou worden als ik herverkozen werd in het Vlaams Parlement.”

Plooien gladgestreken

Bart Plasschaert kan nu wat warmlopen in de gemeenteraad alvorens Hilde Veulemans op te volgen als schepen. Zij hangt haar schepensjerp aan de haak op 30 september, maar blijft normaal wel in de gemeenteraad zetelen. “Mijn werk in het OCMW is een beetje af”, vindt Plasschaert. “Er is veel veranderd sinds het seniorenbeleid niet meer onder de bevoegdheid van het OCMW valt. Er wordt nu sterk ingezet op taallessen, de begeleiding van leefloners… CD&V trok hard aan de kar om tot een oplossing te komen voor de winteropvang en de daklozenwerking van dr. Daniëls. Maar die zijn er nu. De tijd leek ons rijp om de overstap te maken.”

Bart Plasschaert wordt in de OCMW-raad opgevolgd door Frank Jongbloet. Plasschaert zetelde van 2001 tot 2006 al eens als OCMW-raadslid. Van 2007 tot 2012 was hij gemeenteraadslid en sinds 2013 zetelde hij weer in de OCMW-raad. Bij de installatie van de OCMW-raad in 2013 stemde hij voor bepaalde mandaten in commissies voor de kandidaat van het Vlaams Belang. Dat werd hem door de coalitiepartners erg kwalijk genomen, maar de plooien zijn intussen gladgestreken. “Ik verwacht geen problemen met zijn voordracht als schepen”, aldus CD&V-voorzitter Cyriac Borloo.

“Meer gewicht in schaal”

Ondanks de bescheiden drie zetels zegt CD&V nu meer gewicht in de schaal te werpen dan in de vorige legislaturen. “Toen had SP.Ad de absolute meerderheid. Nu hebben we elkaar echt nodig”, zegt Johan Verstreken. “Wij komen ook in Brussel tussen omtrent de vismijn, de doorstart van de luchthaven, de subsidiëring voor de nieuwe Vistrap en heel wat kleinere zaken”, beklemtoont Cyriac Borloo. “Kwantitatief zijn wij niet met veel, maar wij hebben wel zaken gedaan voor Oostende.” (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier