Johan Vande Lanotte wordt burgemeester in Oostende

© BELGA
Redactie KW

Momenteel is Vande Lanotte titelvoerend schepen, maar hij zou ruilen met huidig burgemeester Jean Vandecasteele.


© BELGA

Dat schrijft De Tijd donderdag. Met de Zweedse coalitie die in de stellingen staat, wordt Johan Vande Lanotte niet langer minister en naar verluidt zou hij zich terugtrekken in thuisstad Oostende. Hij is er momenteel titelvoerend schepen, maar zou de burgemeesterssjerp omgorden. Huidig burgemeester Jean Vandecasteele zou dan zijn bevoegheden houden, maar wel schepen worden. Niko Geldhof, momenteel schepen van Toerisme en vervanger van Vande Lanotte, zou zijn ambt in dat scenario verliezen.

Nog geen timing

“Als ik geen minister meer ben, word ik ambtshalve schepen. Meer is op vandaag niet te zeggen”, reageert Vande Lanotte zelf. Hij is momenteel al titelvoerend schepen, wat betekent dat hij naast Kamerlid minstens ook schepen wordt wanneer N-VA, CD&V, Open VLD en MR hun centrumrechtse regering op de been krijgen.

Vande Lanotte broedt echter op het burgemeesterschap, bevestigde een welingelichte bron aan Belga. Afspraken met huidig burgemeester Jean Vandecasteele zijn er naar verluidt nog niet en ook de timing ligt nog niet vast. “Niet in de komende maanden en ook niet in het laatste jaar voor de volgende verkiezingen in 2018”, zo valt nog te horen.

Jean Vandecasteele is al sinds 1997 burgemeester van de koningin der badsteden, maar de invloed van Johan Vande Lanotte was nooit ver weg. Vande Lanotte bleef ook als hij minister was nauw betrokken bij het bestuur van de stad. Nu zou hij als burgemeester zijn stempel op het beleid willen drukken en zou vermijden dat er in 2018 een centrum-rechtse coalitie zou overnemen.

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier