"De eerste ontmoeting met het kantoor was gepland de dag dat ik aan de koning toezegde om informateur te zijn. Door de traagheid van de formatie hebben we mijn start een beetje moeten uitstellen", zegt Vande Lanotte. "De politiek heb ik eind 2018 vaarwel gezegd en als professor ga ik volgend jaar met pensioen. Ik heb besloten om nog een jaar of zes te werken, en ik kijk ernaar uit om het team van het kantoor, met veel jonge en talentvolle mensen, te challengen."

Vande Lanotte zal zich niet aan de balie inschrijven. "Ik ga niet zelf pleiten. Ik zou 80 jaar oud zijn alvorens ik heel het echte advocatengedoe onder de knie zou krijgen. Ik wil mijn ervaring aanwenden en vooral rond mensenrechten werken. Zo verdedigt het kantoor al verschillende jaren Turkse gevangenen die willekeurig opgesloten zijn. In mei veroordeelde het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties trouwens Turkije wegens willekeurige preventieve hechtenis. Ook het dossier van het misbruik binnen de Kerk, waar nu nog een procedure hangt voor het Europese Hof, ga ik opvolgen", zegt Vande Lanotte.

Turkije-tribunaal

Het advocatenkantoor wil zelf een Turkije-tribunaal oprichten. "Het wordt een tribunaal met onafhankelijke internationale experten. Het zal vooral gaan over foltering. We stellen vast dat folteren vandaag in Turkije een systematische activiteit is", aldus Vande Lanotte.

"We willen het probleem structureel aanpakken", stelt Van Steenbrugge. "Het tribunaal moet de gebundelde klachten inzake foltering, ontvoering, onthouden van medische bijstand, het opsluiten van politieke tegenstanders en het vernietigen van de persvrijheid grondig onderzoeken." Het tribunaal zou in mei 2020 in Genève moeten starten.

Uitbreiden

Het kantoor Van Steenbrugge wil ook uitbreiden in het sport- en ondernemingsrecht. "In deze disciplines is onderhandelen en bemiddelen van cruciaal belang, want vaak is het efficiënter en goedkoper dan lange en ingewikkelde procedures. Daar zal de onderhandelingsexpertise van Johan een enorme meerwaarde vormen."

Het advocatenkantoor wil wel "geen politiek discours binnen het kantoor krijgen", aldus Van Steenbrugge. "Ik ben alleen lid van Club Brugge maar voor de rest heb ik geen bindingen met bepaalde verenigingen. Het was tijd voor een transfer. Mignolet ging naar Club Brugge, Hazard naar Real Madrid, en wij transfereren Vande Lanotte naar VSA (Van Steenbrugge Advocaten). We willen een hoger niveau behalen en beschouwen dit als de intellectuele thuiskomst van Johan Vande Lanotte."

(BELGA)