Johan Sanders is gemeenteraadslid voor Vlaams Belang in Ieper en stond op de zevende plaats op de Kamerlijst van Vlaams Belang in West-Vlaanderen. In zijn kanton Ieper duikt de partij met 4,7 % onder de kiesdrempel, een daling van 4,3 %. "Ik ben echt groggy van deze uitslag", aldus Johan Sanders. "We hadden wel verwacht dat we enkele kiezers zouden verliezen aan N-VA, maar dat het zo'n mokerslag zou worden zag niemand in de partij aankomen."

Ook Johan Sanders staat versteld van de resultaten van N-VA. "Vooral in mijn eigen stad Ieper kun je spreken van een kentering. CD&V is altijd de grootste partij geweest. Het blijft toch de stad van Yves Leterme, die in 2007 nog de grote winnaar was van de verkiezingen. Nu zie je toch dat de macht van CD&V aan het afbrokkelen is. Dat gaat voor rare situaties zorgen. Een gemeenteraadslid zoals Jan Vercammen zal in het parlement zetelen, terwijl burgemeester Jan Durnez niet verkozen werd. In Ieper zijn we altijd gewoon geweest dat de CD&V de parlementsleden leverde, maar nu draait het toch anders uit."

Moet Vlaams Belang nu het geweer van schouder veranderen? "Daarover wil ik nu geen uitspraken doen. Ik heb de nationale kopstukken ook nog niet gehoord. In ieder geval moet de vernieuwing nu wel gaan gebeuren", besluit Johan Sanders. (TOGH)