Joachim Coens verkozen tot voorzitter van CD&V

© belga
Olivier Neese

De 53-jarige burgemeester van Damme haalde in de tweede ronde van de voorzittersverkiezing 53,12 procent van de stemmen.

“Dat er zo’n klein verschil is? Dat komt omdat er ook twee goeie kandidaten waren. En dat er een evenwicht binnen onze partij is. Sammy en ik zijn complementair. In de toekomst wil ik heel nauw samenwerken met Sammy, die intussen een vriend geworden is. Wat ik merkte, is dat de strijd enorm leefde binnen de partij. Dat zie je al aan het aantal mensen die kwamen stemmen.” Tijdens de eerste ronde stemden 22.523 leden. Tijdens de tweede ronde was het enthousiasme nog groter: 22.753 kiezers. “Maar het werk begint nu nog maar. Het wordt een werk van lange adem, waarbij ik iedereen van de partij nodig zal hebben. Alleen kan ik dit niet. Met een positief verhaal wil ik de mensen terughalen die politiek afgehaakt zijn.”

Joachim Coens wordt aanzien als een figuur van het establishment. “Ik kom van buiten de partij. Ik werd verkozen door de leden, dat is voor mij het belangrijkste.” De kersverse voorzitter zal zijn job als voorzitter van de haven van Zeebrugge stoppen.

Derde post voor West-Vlaanderen

Met de keuze voor Joachim Coens klinkt het in de wandelgangen dat West-Vlaanderen wel heel rijkelijk bedeeld wordt. Met Hilde Crevits en Benjamin Dalle heeft de kustprovincie al twee ministers in de Vlaamse regering. “Joachim is verkozen als voorzitter voor de hele partij”, reageert Hilde Crevits. “Als havenvoorzitter heeft hij de hele wereld gezien. Hij zal zich inzetten voor de partij, voor alle provincies en voor Vlaanderen. Dat de strijd zo nipt was? Dat doe me een groot plezier. Als ik me kandidaat had gesteld, was dit niet gebeurd. Ik ben fier, ook al heb ik daarvoor een hele storm moeten trotseren. En het is niet omdat je voor de een gekozen hebt, dat je niet zou kunnen leven met de ander.”

De obligate selfie mocht niet ontbreken.
De obligate selfie mocht niet ontbreken.© BELGA

“Door deze uitslag hebben we de twee nu in huis gehaald: Joachim als voorzitter, Sammy als jongerenvoorzitter. Met 47 procent moet Joachim als nieuwe voorzitter Sammy heel dicht bij zich houden. Dat aantal mag niet genegeerd worden. Sammy is tijdens deze campagne enorm gegroeid. Darom was ik ook zeer gerust in de uitslag. Wie het ook zou worden, het zou sowieso een goeie voorzitter zijn. Ook in West-Vlaanderen hoorde ik veel goeds over Sammy.”

Lokale verankering

Vlaams minister Benjamin Dalle, afkomstig uit het Damme van Joachim Coens, noemt zichzelf een fiere CD&V’er. “Waarom Joachim een goeie voorzitter zal zijn. Hij kent de partij door en door, heeft zijn strepen verdiend als manager en bestuurt ook lokaal. Uit het rapport van de twaalf apostelen bleek dat die lokale verankering zeer belangrijk is.”

Felicitaties van Bart De Wever

Via Twitter feliciteerde Bart De Wever de nieuwe CD&V-voorzitter. “Beste @joachimcoens, proficiat! Enerzijds veel succes, anderzijds ook niet te veel.” Gevolgd door een knipoog.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.