Joachim Coens over uitspraken over Damme van VRT-journalist: “Damme is géén Bokrijk”

© PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Op de Damse gemeenteraad wilde raadslid Jos Millecam donderdag van burgemeester Joachim Coens weten wat hij vond van de uitspraken van een VRT-journalist over Damme als ‘Het Bokrijk van West-Vlaanderen’. “Ik heb de journalist opgebeld en hem laten weten dat hier heel wat te beleven is, zoals zelfs een festival met moderne kunst”, antwoordde Coens.

VRT-journalist Marc Van de Looverbosch deed onlangs in De Afspraak op Canvas enkele opmerkelijke uitspraken over havenbaas, burgemeester van Damme en kandidaat CD&V-voorzitter Joachim Coens. Zo gaf hij zelfs min of meer stemadvies door te stellen dat wie een nieuwe wind wil best voor Sammy Mahdi kiest. “Wie wil dat alles blijft voortkabbelen, dat alles bij het oude blijft, kan bij mijnheer Coens terecht”, klonk het.

Daarnaast omschreef hij Coens niet alleen als baas van de haven van Zeebrugge, maar ook als burgemeester van Damme, ‘het Bokrijk van West-Vlaanderen’. Een uitspraak die bij veel mensen in het verkeerde keelgat schoot. En zeker bij veel Dammenaars. Zoals gemeenteraadslid Jos Millecam (N-VA). Hij bracht de uitspraak dan ook ter sprake op de jongste gemeenteraad. “Ik vind deze uitspraak bijzonder ongelukkig. Damme heeft niets te maken met Bokrijk. Hier vind je heus wel wat meer dan enkele lemen huisjes”, zei Millecam.

Joachim Coens.
Joachim Coens.© PDV

“Alleen al de geschiedenis van Damme – van de eerste nederzettingen over het gevecht tegen het water en de belangrijke functie als voorhaven en haven – is bijzonder interessant. Damme heeft ook een sterke literaire traditie die op vandaag nog voortleeft. Er is hier heel wat aandacht voor kunst en cultuur.”

Millecam wilde dan ook van burgemeester Coens weten wat die vond van die uitspraken van de journalist. “Ik heb mijn telefoon genomen en mijnheer Van de Looverbosch opgebeld. En ik heb er hem op gewezen dat je in Damme, anders dan in Bokrijk, niet moet betalen om binnen te komen. En op het feit dat we hier niet alleen prachtige historische gebouwen en een mooie natuur hebben maar dat je hier ook veel kunst en cultuur kan ontdekken. Er is zelfs een festival met moderne kunst, nog te bezoeken tot 8 december. Damme is dus géén Bokrijk. Mijnheer Van de Looverbosch reageerde dat hij zijn uitspraak misschien wat overhaast deed in het vuur van zijn betoog. Ik heb hem gezegd dat hij alleszins welkom is om Damme eens écht te komen ontdekken”, besloot Coens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier