Joachim Coens: “Kandidaat-voorzitter? De partij en de toekomst houdt me al even bezig”

© Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

“Ik wil mee een stem hebben over de richting onze partij uit moet”, zegt Joachim Coens, die trots is dat zijn stad met Benjamin Dalle voor de tweede maal een minister aflevert.

Joachim Coens, burgemeester van Damme en ceo van de Maatschappij van de Brugse Zeehaven (MBZ), volgt de politieke toekomst op de voet. “Voor de Zeebrugse haven staat alles in het regeerakkoord dat erin moest staan: de nieuwe zeesluis in Brugge, het belang van de estuaire vaart, een nieuwe brug van Steenbrugge… Het is duidelijk dat de Vlaamse overheid de haven wil versterken.”

Ook de ministerposten en verschuiving van de pionnen binnen zijn eigen partij volgt hij op de voet. “Of ik kandidaat-voorzitter ben? De partij en de toekomst houdt me al even bezig. Dit weekend heb ik nog een uitgebreide notitie op Facebook geplaatst met mijn visie. De komende tijd wil ik graag mee een stem hebben over de richting waarin onze partij zou moeten gaan. Wie voorzitter wordt is minder belangrijk dan welke richting en methode we kiezen. Er is echt wel veel werk aan de winkel en er zal op een andere manier gewerkt moeten worden.”

Opvolger voor vader Daniël

Voor de tweede keer in de geschiedenis kan Damme pronken met een minister. Benjamin Dalle treedt zo ietwat in de voetsporen van Daniël Coens (1938-1992), de gewezen Damse burgemeester die in de jaren tachtig minister van Ontwikkelingssamenwerking en Onderwijs was.

Daniël Coens.
Daniël Coens.© BELGAIMAGE

Zijn zoon, Joachim Coens, is als burgemeester van Damme bijzonder fier. “Benjamin is een van de telgen van de familie Dalle. Zijn vader was tot aan de laatste lokale verkiezingen voorzitter van CD&V Damme, zijn nonkel Marc is projectdirecteur bij het OCMW van onze stad. Voor Damme en bij uitbreiding de hele Brugse regio is het zeer goed dat we naast Hilde Crevits, met wie we al fantastisch samenwerken, nog iemand in de regering krijgen die de streek kent. Ook al woont hij nu al een tijdje in Brussel.”

Benjamin Dalle.
Benjamin Dalle.© BELGA

“Zelf ken ik Benjamin ook al jarenlang, zeker ook als hoofd van de studiedienst van onze partij en als kabinetsmedewerker bij de partijprominenten. Bij het grote publiek zal hij nog niet bekend zijn, maar ik heb het volste vertrouwen in hem. Hij is een zeer clevere gast, zeer intelligent. Ik ben trouwens blij dat CD&V Brussel niet loslaat, de grote steden niet uit het oog verliest. Benjamin heeft het ideale profiel om daar het verschil te maken. Het is meegenomen dat de partij een nieuw gezicht lanceert. Dat was tijdens de vergadering, waar ik op aanwezig was, toch wel een belangrijke vraag.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier