Een wetsvoorstel dat de regels voor abortus versoepelt zette de formatie donderdag onder hoogspanning. CD&V, een hevige tegenstander van het voorstel, wil de abortuskwestie op de tafel van de formatie. Er waren afspraken om de stemming in de Kamer over het zomerreces te tillen. MR-voorzitter Bouchez liet echter weten dat de MR-Kamerleden vrij naar eer en geweten mochten stemmen. Uiteindelijk haalde CD&V het punt van de agenda door samen met N-VA en Vlaams Belang een nieuw advies van de Raad van State af te dwingen. Maar CD&V-voorzitter Coens eiste wel een gesprek met zijn liberale collega's om de zaak uit te klaren.

Dat gesprek kwam er vrijdag en blijkbaar zijn de plooien gladgestreken. De drie onderhandelaars willen "verder met volle kracht al hun politieke energie te stoppen in het herstelbeleid en de heropbouw van het land na deze coronacrisis", luidt het.

De mededeling spreekt niet expliciet over het abortusvoorstel, maar zegt wel dat ethische dossiers bij de opmaak van een regeerakkoord aan bod zullen komen. "Bij de afbakening van het regeerakkoord zullen meerdere zaken aan bod komen, waaronder dat van de ethische dossiers", klinkt het. "Om discussies rond stemmingen in het parlement te vermijden, hebben alle partijen er belang bij dat er zo snel mogelijk een regering komt, die stabiliteit biedt voor ons land en de instellingen", zeggen de drie voorzitters.

Het trio geeft twee prioriteiten aan: "Het maken van een volwaardige federale regering, met meerderheid in de Kamer en het uittekenen van een krachtig doortastend economisch relancebeleid, met de nodige sociale ingrepen en hervormingen." Alle andere kwesties "zullen in de schoot van de onderhandelingen besproken worden, met wederzijds respect voor elk z'n standpunt."

Een wetsvoorstel dat de regels voor abortus versoepelt zette de formatie donderdag onder hoogspanning. CD&V, een hevige tegenstander van het voorstel, wil de abortuskwestie op de tafel van de formatie. Er waren afspraken om de stemming in de Kamer over het zomerreces te tillen. MR-voorzitter Bouchez liet echter weten dat de MR-Kamerleden vrij naar eer en geweten mochten stemmen. Uiteindelijk haalde CD&V het punt van de agenda door samen met N-VA en Vlaams Belang een nieuw advies van de Raad van State af te dwingen. Maar CD&V-voorzitter Coens eiste wel een gesprek met zijn liberale collega's om de zaak uit te klaren. Dat gesprek kwam er vrijdag en blijkbaar zijn de plooien gladgestreken. De drie onderhandelaars willen "verder met volle kracht al hun politieke energie te stoppen in het herstelbeleid en de heropbouw van het land na deze coronacrisis", luidt het. De mededeling spreekt niet expliciet over het abortusvoorstel, maar zegt wel dat ethische dossiers bij de opmaak van een regeerakkoord aan bod zullen komen. "Bij de afbakening van het regeerakkoord zullen meerdere zaken aan bod komen, waaronder dat van de ethische dossiers", klinkt het. "Om discussies rond stemmingen in het parlement te vermijden, hebben alle partijen er belang bij dat er zo snel mogelijk een regering komt, die stabiliteit biedt voor ons land en de instellingen", zeggen de drie voorzitters. Het trio geeft twee prioriteiten aan: "Het maken van een volwaardige federale regering, met meerderheid in de Kamer en het uittekenen van een krachtig doortastend economisch relancebeleid, met de nodige sociale ingrepen en hervormingen." Alle andere kwesties "zullen in de schoot van de onderhandelingen besproken worden, met wederzijds respect voor elk z'n standpunt."