Jo Libeer stapt (opnieuw) in politiek: kandidaat voor CD&V Wevelgem

Jo Libeer © JVGK
Redactie KW

CD&V Wevelgem maakt op 1 maart zijn lijst bekend voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ook Jo Libeer (62) zal op die lijst te vinden zijn. Libeer die de Internationale Biënnale Interier leidt, was jarenlang het boegbeeld van Voka West-Vlaanderen en de overkoepelende Voka-organisatie. De Wevelgemnaar heeft er alvast zin in.

De Wevelgemse CD&V haalde recent met Jo Libeer een grote naam binnen. De vroegere gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen is een van de nieuwe namen op de lijst voor de verkiezingen in oktober dit jaar. “In mijn leven zijn er twee grote constanten geweest”, vertelt Jo Libeer, “Voka en Wevelgem. Ik heb Wevelgem nooit verlaten, maar door mijn functie bij Voka kon ik niet politiek actief zijn. Nu dit wegvalt kan ik mij alvast inzetten voor de gemeente.”

Het is niet de eerste keer dat Jo Libeer zich politiek engageert. In de jaren 90 richtte hij al ‘De Brug’ op, maar de combinatie met zijn job was toen niet houdbaar. Nu keert hij dus terug, zij het bij meerderheidspartij CD&V. De christendemocraten hebben op dit moment een absolute meerderheid in Wevelgem.

CD&V of niks

“Ik heb niet lang getwijfeld. Het was trouwens CD&V of niks. Ik woon aan de meet van Gent-Wevelgem, in het hartje van Wevelgem. Ik heb de gemeente dus zien veranderen, en dat ter goede. Ook met “De Brug” deed ik graag aan constructieve politiek. Ik blij dat ik met mijn ervaring en expertise kan bijdragen aan het beleid van onze gemeente, dat wordt gerund door jonge en gemotiveerde mensen in het college. Zoals ik ook bestuursvergaderingen heb gemerkt, het zijn clevere mensen die weten waar ze naartoe willen.”

Jo Libeer ziet vier belangrijke uitdagingen voor Wevelgem. “Werken is de eerste. Als gemeente is het belangrijk om de vraag te stellen welke bijdrage ze kan leveren om de bedrijven te faciliteren? Succesvolle bedrijven met gedreven mensen die er werken financieren immers onze welvaart. Een tweede is wonen en mobiliteit. En dat wordt een heel cruciale. Wevelgem heeft amper een centrum en het masterplan dat nu op tafel ligt zal heel wat bepalen. Slaan we daar de bal mis, dan kan dat zeer lang nazinderen. Vanuit mijn ervaring met ruimtelijke ordening en vraagstukken als wonen en werken wil ik hier zeker helpen meedenken. Vervolgens moeten we blijven aandacht hebben voor laagdrempelige toegang tot sport, cultuur & jeugdwerking en het verder verbeteren van een efficiënt werkend gemeentebestuur.”