Jeugdlokalen in Menen krijgen 700.000 euro

© MPM
Redactie KW

Raadslid Kasper Vandecasteele (SP.A/Groen) bracht andermaal het dossier van de jeugdlokalen op de agenda van de gemeenteraad van Menen, met het verzoek om de investeringssubsidie op te trekken tot 950.000 euro gespreid over de komende zes jaar.

Kasper Vandecasteele wil dat die jaarlijkse schijven niet gelijk verdeel worden, maar ineens toegekend worden aan een uitgebouwd project, met dien verstande dat tegen 2024 alle jeugdbewegingen over veilige en ruime lokalen zullen beschikken.

Schepen van Jeugd Griet Vanryckegem (N-VA) mocht de beslissing meedelen die eerder in het schepencollege werd genomen: “Er is een princiepsbeslissing om een infrastructuursubsidiëring toe te kennen van 700.000 euro in de komende drie jaar: 200.000 in 2018 en de twee daaropvolgende jaren telkens 250.000 euro.”

De voorbereiding en bouw wordt niet in handen gegeven van het AGB Woonbedrijf, maar het zijn de jeugdbewegingen zelf die onder elkaar bekijken welke stappen genomen moeten worden. Dat kan via de Bouwgroep, een orgaan dat de jeugdbewegingen zelf hebben opgericht en waarin ze allen vertegenwoordigd zijn.

Geen openbare aanbesteding

“We gaan ervan uit dat de jeugdraad en de Bouwgroep enthousiast zullen zijn”, weet schepen Griet Vanryckegem (N-VA). “De Bouwgroep zal voor zichzelf een reglement moeten opmaken waaraan alle leden zich moeten te houden. Sommigen groepen staan al heel ver, andere jeugdbewegingen moeten nog beginnen nadenken, plannen maken en die indienen. De jeugdbewegingen zoeken ook eigen, goedkope en creatieve middelen om hun gebouwen te veranderen. Daarom ook dat de stad dit proces niet volledig in handen neemt, anders zou alles moeten afgehandeld worden via een openbare aanbesteding en zijn de jeugdbewegingen een stuk verantwoordelijkheid en creativiteit kwijt.”

De schepen benadrukt dat er geen weg terug meer is. Dit is een beslissing van het schepencollege ter voorbereiding van de budgetwijziging in juni. Het is een duidelijke beslissing, de budgetwijziging komt op de agenda van de gemeenteraad in juni.

(SLW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.