Jeremie Vaneeckhout wordt nieuwe boegbeeld van Groen

Wouter De Vriendt (links) en Jeremie Vaneeckhout (rechts) zijn de lijsttrekkers van Groen in onze provincie. © Stefaan Beel
Jos Remaut

Zoals verwacht heeft Groen West-Vlaanderen vandaag Jeremie Vaneeckhout uit Anzegem aangeduid als zijn nieuwe lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen. De federale lijst wordt opnieuw getrokken door Wouter De Vriendt uit Oostende.

Jeremie Vaneeckhout (33) is al langer binnen de partij actief en heeft er ook een tijd gewerkt als politiek opbouwwerker. Later werd hij parlementair medewerker van hét nationale Groen-boegbeeld Kristof Calvo. Zelf kreeg Jeremie bekendheid toen hij in november 2014 nationaal ondervoorzitter werd van Groen, als running mate van Meyrem Almaci bij de voorzittersverkiezingen binnen de partij. Op dat moment was hij in zijn eigen gemeente al schepen, en op vandaag is hij dat nog altijd.

Op de tweede plaats op de Vlaamse lijst staat Belinda Torres-Leclercq uit Oostende, waar ze fractieleider voor Groen is in de gemeenteraad. Plaats 3 is voor David Wemel uit Kortrijk en zijn stadsgenoot Bart Caron, die in de voorbije decennia telkens de Vlaamse Groenlijst aanvoerde, geeft nu nog zijn steun als lijstduwer. Eerste opvolger op de Vlaamse lijst is provincieraadslid Maarten Tavernier uit Wevelgem, tweede opvolger Carol Cartigny uit Oostkamp.

Federaal

De Kamerlijst wordt, nu al voor de vierde opeenvolgende keer, getrokken door Wouter De Vriendt (41) uit Oostende. Hij zetelt al sinds 2007 in het federaal parlement, waar hij de jongste vijf jaar vooral actief was op de thema’s buitenlandse zaken, asiel en migratie. Hij zorgde bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar mee voor een historisch resultaat en bestuursdeelname voor Groen in Oostende.

Shari Platteeuw werd vandaag door de leden gekozen als nummer twee op de federale lijst. Zij is erfgoedconsulente in de Westhoek en nam deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Ieper, maar ze werd niet verkozen. Plaats 3 is voor Balder Clarys, de nieuwe kopman van Groen in Izegem, waar hij gemeenteraadslid is. Het Brugse gemeenteraadslid Charlotte Storme duwt de lijst. Eerste opvolger op de Kamerlijst is Elke Maertens uit Diksmuide, tweede opvolger Robin De Lille uit Middelkerke.

Bij de verkiezingen van 2014 behaalde Groen één zetel in zowel het federale als het Vlaamse parlement. In dat laatste werd een tweede zetel nipt gemist, maar die zit er nu allicht wel in gezien het aanhoudende nationale succes van Groen en de actualiteit van het klimaatthema. En ook in de Kamer is twee van de zestien zetels binnenrijven zeker een haalbare kaart, vinden ze bij Groen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier