Groen behoudt 1 zetel, die gaat naar nieuwkomer Jeremie Vaneeckhout uit Anzegem. "Het is het resultaat van een stevige campagne waarbij de focus lag op onze voorstellen. Maar het politieke landschap is grondig doorheen geschud na deze verkiezingsdag."

Volgens Vaneeckhout gaven de kiezers een duidelijk signaal: ze willen een andere politiek. "Al tijdens de campagne merkte ik dat velen erg ontgoocheld zijn in de traditionele politieke partijen. Mensen zijn uitgekeken op 'de politiek', ze vinden dat politici vooral bezig zijn met zichzelf en hun postjes. Dat verklaart ook een deel het succes van onze partij. Volgens veel kiezers behoren wij niet volledig tot dat traditionele politieke speelveld."

Over zijn eigen resultaat is Vaneeckhout niet ontevreden. "Als nieuwkomer is het niet evident om stemmen te ronselen want er is minder media-aandacht." Hij behaalde 7.387 voorkeursstemmen en raakt zo verkozen voor het Vlaams parlement. "Het is nu aan mij om de komende vijf jaar mijn verantwoordelijkheid om te nemen als politicus."

(BELGA)