Jenny Vanlerberghe wordt ereburger van Staden

Jennie Vanlerberghe richtte in Ieper Moeders voor Vrede op. © KW
Redactie KW

De Stadense gemeenteraad gaf unaniem zijn goedkeuring aan het voorstel van het college van burgemeester en schepenen om barones Jenny Vanlerberghe tot ereburger van de gemeente te benoemen.

Jenny Vanlerberghe (75) werd geboren in deelgemeente Oostnieuwkerke en geniet volgens schepen van Cultuur Marc Bogaert (N-VA) een grote faam als vrouwenactiviste, auteur en vroeger als journaliste. “Als journalist werd ze in 1991 geconfronteerd met de schrijnende situatie van vrouwen en kinderen in de burgeroorlog in ex-Joegoslavië”, vertelt schepen Bogaert.

“Aangegrepen door wat daar gebeurt, richt ze in Ieper Moeders voor Vrede op. Die organisatie steunt een kleuterschool en naaiatelier in een vluchtelingenkamp nabij Zagreb in Kroatië en verschillende acties in Bosnië. Met Jenny Vanlerberghe als stuwende kracht ondersteunt Moeders voor Vrede sinds de jaren negentig diverse projecten in conflict- en oorlogsgebieden in onder andere Albanië, Somalië, Zuid-Afrika en Palestina. Ze schreef ook meerdere boeken over vrouwen in conflictgebieden.”

Jenny Vanlerberghe kreeg in 2014 van koning Filip de titel van barones als erkenning van haar inzet voor vrouwenrechten. Ze wordt op zondag 3 juni officieel tot ereburger van Staden benoemd in haar geboortedorp Oostnieuwkerke.

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier