Jef Germonpré is niet langer lijsttrekker voor CD&V Veurne

Matthias Feyen

CD&V Veurne moet op zoek naar een nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen, want Jef Germonpré dient zijn ontslag in. De voormalige schepen stapt meteen ook uit de gemeenteraad. De reden waarom houdt Jef Germonpré liever voor zichzelf. “Ik wil de partij geen schade toebrengen”, klinkt het. Interne twisten zouden aan de basis liggen, valt in de wandelgangen te horen.

Opvallend: het nieuws rond het ontslag van Jef Germonpré als gemeenteraadslid is nog niet officieel, maar toch was de naam van het raadslid eerder deze week al gewist op de lijst van gemeenteraadsleden op de website van de Stad Veurne. ‘Opvolger van Jef Germonpré’, staat te lezen op de plaats waar het raadslid stond. Ook zijn foto werd offline gehaald. “Vorige week heb ik mijn ontslag ingediend als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Ik stop meteen ook mijn mandaat als gemeenteraadslid”, reageert Jef Germonpré.

Geen schade berokkenen

“De reden van mijn ontslag kan ik niet uitleggen, het is nogal hectisch. Of ik mijn politiek mandaat niet zal missen? Absoluut niet, ik zit al 17 jaar in de politiek. Als 67-jarige is het niet meer aan mij om de wereld te verbeteren”, zegt Jef Germonpré met een cynische ondertoon. “Ik heb andere zaken aan mijn hoofd. Er zijn dingen gebeurd waarmee ik niet akkoord ga, maar daarop wil ik niet verder ingaan. Ik wil de partij geen schade berokkenen. Begin deze week belandde mijn ontslagbrief bij de leden. Kort daarvoor nam ik ontslag uit het bestuur en trok ik mijn kandidatuur als lijsttrekker in, net zoals ik stop met mijn mandaat binnen het Autonoom Gemeentebedrijf Veurne. Ik stop volledig met politiek. Eerst wil ik in samenspraak met CD&V Veurne bekijken wat officieel naar buiten kan komen vooraleer ik verder wil ingaan op wat de voorbije tijd gebeurd is. Ik heb nog veel te doen in mijn leven. Mijn agenda zit boordevol sinds ik met pensioen ben. In een zwart gat zal ik zeker niet vallen”, aldus Jef Germonpré.

Borstbeeld

De mandataris uit Bulskamp is sinds 2000 actief in de lokale politiek. Tijdens zijn eerste legislatuur was hij gemeenteraadslid en vanaf 2006 zetelde hij in de OCMW-raad. Daarna zat hij opnieuw in de gemeenteraad. Vorige legislatuur was Jef Germonpré tijdelijk schepen van Sport. In 2012 haalde hij niet voldoende voorkeursstemmen om rechtstreeks verkozen te worden. Als eerste opvolger belandde hij toch in de gemeenteraad. “Ik ben nu met pensioen en ik heb zo de tijd om lijsttrekker te zijn. Mijn belangrijkste taak is de teamgeest aanwakkeren“, liet Jef Germonpré vorig jaar optekenen. De kans dat Jef Germonpré nog te zien zal zijn tijdens de gemeenteraad is dus nihil. “Tenzij ze een borstbeeld van mij zouden onthullen”, lacht de voormalige lijsttrekker.

'Opvolger van Jef Germonpré' staat te lezen op de plaats waar het raadslid stond op de website van de Stad Veurne. Het nieuws is nochtans niet officieel.
‘Opvolger van Jef Germonpré’ staat te lezen op de plaats waar het raadslid stond op de website van de Stad Veurne. Het nieuws is nochtans niet officieel.© Repro MF

In de wandelgangen deed het gerucht dat de meerderheidspartij nog van kopman zou veranderen voor de lokale verkiezingen eerder al de ronde, maar dat drukte Jef Germonpré in oktober vorig jaar de kop in in deze krant. “Ik word lijsttrekker voor CD&V Veurne in oktober”, stelde Jef Germonpré toen. “Sinds april ben ik geen voorzitter meer van de lokale afdeling, dat is de normale procedure“, klonk het. “Dat een lijsttrekker per definitie een kandidaat-burgemeester is bij lokale verkiezingen? Volgend jaar wil ik mijn ambities kenbaar maken op dat vlak”, liet Jef Germonpré drie maanden geleden optekenen.

“Het is zijn beslissing, Jef heeft deze keuze gemaakt”, reageert Lies Dezeure, voorzitter van CD&V Veurne. “Jef zet een stap opzij en dat is zijn volste recht als 67-jarig raadslid. Ik vind het jammer, want ik kan goed met Jef overweg. Ik begrijp dat het voor hem genoeg is. Hij heeft veel gedaan voor de partij en nu krijgt hij meer tijd voor zijn gezin en zijn familie. Ik doe geen uitspraken over wie onze nieuwe lijsttrekker zal worden, normaal zullen we dat eind januari bekendmaken. Zoals de procedure voorschrijft, wordt de vraag gesteld aan opvolger Paul Jansseune”, aldus nog Lies Dezeure.

Therapeutische sessie

Er zijn geruchten dat er een conflict zou sluimeren binnen de plaatselijke christendemocraten over de houding van Jan Verfaillie. De voormalige burgemeester van Veurne spaarde net geen jaar geleden in deze krant zijn kritiek niet op de huidige coalitie. “Ik heb niet veel toe te voegen hierover, ik stel mij op ten dienste van de partij. Ik heb mijn diensten aangeboden om mee te schrijven aan ons programma voor de verkiezingen. Over mijn eigen politieke toekomst is nog geen nieuws te rapen. CD&V Veurne kan een therapeutische sessie best wel gebruiken, dat wil ik nog meegeven”, reageert Jan Verfaillie.

Wie wordt nieuw gemeenteraadslid?

Jef Germonpré zetelt in de gemeenteraad als eerste opvolger voor CD&V Veurne. Bij de gemeenteraadverkiezingen van 2012 haalde hij 473 stemmen. Lies Dezeure, goed voor 413 stemmen, zetelt vandaag als tweede opvolger in de gemeenteraad. Derde opvolger Paul Jansseune (403 stemmen) komt daarom als eerste in aanmerking om Jef Germonpré op te volgen. De huisarts was tot 2000 al gemeenteraadslid voor de Volksunie en Vernieuwd Groot Veurne. Hij kreeg de titel van eregemeenteraadslid omdat hij minstens twaalf jaar raadslid was in Veurne. De dokter was niet te bereiken voor commentaar, op zijn automatisch antwoordapparaat hoor je dat de praktijk gesloten is tot en met 31 januari door privéomstandigheden.

Mocht Paul Jansseune passen voor zijn mandaat als opvolger in de gemeenteraad, dan komt Luc Bultheel in aanmerking als vierde opvolger voor CD&V Veurne. “Als ik langs de officiële weg gevraagd word voor dat mandaat, dan zal ik mijn verantwoordelijkheid opnemen. Ik was eerder al gemeenteraadslid in Veurne en vandaag woon ik de zittingen vaak bij vanop de publiekstribune. Het zou eens iets anders zijn om opnieuw aan de andere kant van de zaal te zitten”, reageert Luc Bultheel, bestuurslid en secretaris bij CD&V Veurne en lid van het AGB Veurne.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.