Jean-Pierre Deven volgt Nadine Verheye op als schepen in Ingelmunster

Jean-Pierre Deven blijft (voorlopig) nog cafébaas en wordt vanaf 22 september ook schepen. © (foto FODI)
Redactie KW

Op dinsdagavond 22 september wordt Jean-Pierre Deven aangesteld als schepen in opvolging van Nadine Verheye, die besloot om te stoppen en gewoon gemeenteraadslid wordt. Het zitje van Jean-Pierre als voorzitter van de gemeenteraad gaat dan naar Steven de Maesschalck.

Jean-Pierre (61) is getrouwd met Carine Renier (63). Het echtpaar runt al 33 jaar café De Fagot in de Stationsstraat en woont in de Rozestraat. Sinds januari 2013 zetelt Jean-Pierre in de gemeenteraad als onafhankelijke voor De Brug. Na de verkiezingen van oktober 2018 werd hij nipt geen schepen, omdat er één schepen minder werd aangesteld. Jean-Pierre werd wel voorzitter van de gemeenteraad.

Hoe blik je terug op die periode dat je voorzitter van de gemeenteraad was?

“Dat was een nieuwe uitdaging. Mijn dossierkennis is belangrijk voor wat nu volgt. Het is belangrijk dat je niet uit de boot valt tijdens de gemeenteraad. Je moet de inhoudelijke reglementen goed kennen.”

Is de functie van voorzitter van de gemeenteraad een ondankbare functie? Je verdient minder dan een schepen en als voorzitter moet je iedereen een beetje uit de wind zetten?

“Als onafhankelijk zat ik in een goede positie, omdat ik voor iedereen goed kon doen. Ik stelde niemand achteruit. Tijdens de gemeenteraad gaf ik iedereen van de raadsleden de kans om te participeren. Officieel is het vraag-antwoord en nog eens vraag-antwoord en dan einde discussie, maar wanneer je aanvoelt dat er een gezond, verstandig en positief opbouwend gesprek bezig is, kan je wat meer toestaan. Er zijn uiteraard grenzen. Wanneer de discussie te hevig werd, moest ik wel ingrijpen en de betrokken raadsleden een halt toeroepen. In Ingelmunster viel dat altijd mee.”

Had je verwacht dat je nog schepen zou worden?

“Eigenlijk niet. Ik had mij neergelegd bij de situatie dat ik nog vier jaar voorzitter van de gemeenteraad zou zijn. Daarom breidde ik het terras van het café uit en knapte De Fagot buiten en binnen op. Nu besef ik dat er een serieus werk op mij afkomt.”

Een schepenambt kan je moeilijk vergelijken met de functie van voorzitter van de gemeenteraad, want een schepenambt vraagt meer inzet, meer van je tijd. Hoe ga jij die verwachtingen als cafébaas inlossen?

“Een goede vraag. De combinatie met het café is ook verzwaard omdat het terras uitgebreid werd en omdat corona bestaat. We moeten nu meer heen-en-weer lopen om papieren af te geven en weer op te halen, enzovoort. Ik kreeg een functie met veel bevoegdheden. De bevoegdheid financiën gaat naar Martine Verhamme, het groenbeleid naar Jan Rosseel. Maar Nadine Verheye had nog andere bevoegdheden die ik overneem. Ik zal de dossiers grondig mogen bestuderen. Het zijn wel bevoegdheden die mij liggen. Van Martine nam ik de buurtwerking en participatie over. Ik zit hier in café De Fagot tussen het volk, maar ik zal nog meer tussen het volk vertoeven. Qua buurtwerking zijn er zo’n 24 straatfeesten, daar moet je dan als bevoegd schepen wel aanwezig zijn.”

Je bent ook schepen van cultuur. Ik herinner mij nog in 2012 – toen je voor De Brug koos – dat je toen al droomde van het schepenambt van cultuur. Je bent nu ongetwijfeld heel blij met die bevoegdheid?

“Nadine is van N-VA, ik ben onafhankelijke bij De Brug. Aangezien het gemeentebestuur die bevoegdheid aan mij doorgeeft, moet het zijn dat het zich daar goed bij voelt. Uiteraard ben ik blij, ook met de andere bevoegdheden, waaronder bibliotheek. Ik koop meestal mijn boeken zelf, maar dat wil niet zeggen dat ik niet regelmatig mijn licht zal opsteken in de bib.”

“In De Fagot zit ik tussen het volk, maar als schepen zal ik nog meer tussen het volk vertoeven”

Wil je bepaalde zaken op cultuurgebied veranderen?

“Met gezond overleg moeten we eruit geraken om ook buiten onze regio te treden. Dat zal de toekomst wel uitwijzen. Het financiële aspect is ook belangrijk. Ik zal zo zot niet mogen doen als ik ooit in mijn leven deed. Ik nam al veel risico’s. Die financiële risico’s zal ik als cultuurschepen niet mogen nemen, maar er kan wel eens een lijntje uitgegooid worden en we zien wel waar we terechtkomen. Dat zal altijd gebeuren in overleg met andere mensen van onder meer de dienst Vrije Tijd.”

Onder je bevoegdheid zal het Huis van de Vrije Tijd en de hondenweide er komen?

“Inderdaad, dat zijn enkele mooie projecten die mijn korte periode als dienstdoende schepen zullen opfleuren.”

Je zei net: korte periode als dienstdoende schepen? Weet je nu al dat je in oktober 2024 niet meer zal opkomen?

“Dat laat ik nog open. Ik moet nu nog starten, hé. Ik ben in feite al begonnen. Ik volg het schepencollege al op en één keer per maand het politiek overleg. De druk is al aan het stijgen. Ik werk al met de computer van mijn voorgangster Nadine. Mijn bevoegdheden zijn ook niet van de minste: cultuur, buurtwerking, participatie, dierenwelzijn, cultureel erfgoed, leefmilieu, duurzaamheid, bibliotheek, nieuwe inwoners, afval.”

Is er een mogelijkheid dat je vroeger dan gepland stopt met De Fagot?

“Mijn vrouw had in het voorjaar tegenslag met haar gezondheid. Ondanks die tegenslag hadden we geluk dat er die lockdown was. Vanwege haar herstelperiode hadden we De Fagot minstens twee maanden moeten sluiten, nu kon Carine drie maanden aan haar gezondheid werken. Volgend jaar is een belangrijk jaar: onze lening is afbetaald, in november kan ik met brugpensioen, in december kan Carine haar volledige pensioen krijgen. Onze vooropgestelde deadline voor het café is 2022, maar er zijn nu al enkele geïnteresseerde overnemers. Logisch, door de Brigandsbrug en de groene long die men hier gaat maken wordt het hier bijna de mooiste ligging voor een café. Rustig, maar ook toeristisch. We hebben die moeilijke jaren overwonnen.”

“Deze vernieuwde omgeving komt voor ons tien jaar te laat… De combinatie zal lastig zijn, maar we doen allebei ons best. Als schepen zal ik nog meer betrokken worden in de gemeente. De gemeente geeft mij die kans en daar ben ik dankbaar voor. Ik weet dat er veel op mij afkomt, maar ik neem de uitdaging met beide handen aan.” (PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier