Jean-Marie Dedecker vernietigend over coalitievorming: “Platte volksverlakkerij”

"Of ik de N-VA blijf steunen? Ik ben onafhankelijk, precies om mijn mening over de N-VA te kunnen zeggen. En ik blijf onafhankelijk." © belga
Hannes Hosten

“Platte volksverlakkerij.” Dat vindt Jean-Marie Dedecker van de keuze van informateur Bart De Wever (N-VA) om weer met Open VLD en CD&V een regering te vormen. “Hun regering is mislukt en ze doen gewoon voort. Dat kan toch niet?”

Jean-Marie Dedecker, op 26 mei als onafhankelijke op de N-VA-lijst verkozen in de Kamer, liet al meteen na de verkiezingen weten dat voor hem het Vlaams Belang de kans moet krijgen om mee te besturen. Ondanks de maandenlange gesprekken van De Wever met Tom Van Grieken en co, worden ze nu niet meegenomen in de regeringsonderhandelingen. De N-VA-voorzitter verkiest de bestaande formule met CD&V en Open VLD verder te zetten.

Als het zo zit, moeten we geen verkiezingen meer organiseren hé. Dat zijn verloren kosten”, vindt Dedecker. “Dit is een compleet gemiste kans. Platte volksverlakkerij. En het ligt zowel aan de N-VA als aan de anderen. Geen enkele partij wil een coalitie vormen met het Vlaams Belang erbij, maar De Wever had dan ook kunnen achteroverleunen en zeggen: vorm nu zelf maar een regering. Hij heeft de sleutel in handen.”

“Postjespakkerij van afgedankte voorzitters”

“De wil van de kiezer is niet gerespecteerd. We leven niet in een democratie, maar in een particratie. Enkel voor de postjespakkerij van enkele afgedankte voorzitters, Rutten en Beke. En de uitslag van de volgende verkiezingen? Tja, wiens kop doet er dan zeer? Maar als er nu geen federale regering kan gevormd worden en er nieuwe federale verkiezingen komen, dan vrees ik dat de N-VA gedecimeerd wordt. Dit kan toch niet? Een mislukte regering, en ze doen doodgemoedereerd verder!”

“86 procent van de N-VA-stemmers wilden dat het Vlaams Belang bij de regeringsvorming wordt betrokken. Maar dat is blijkbaar van geen belang voor de partij”, sakkert Jean-Marie Dedecker. “Of ik de N-VA blijf steunen? Ik ben onafhankelijk, precies om mijn mening over de N-VA te kunnen zeggen. En ik blijf onafhankelijk.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.