Jean-Marie Dedecker: “N-VA heeft mijn programma overgenomen”

Redactie KW

In Reyers Politiek praatte Jean-Marie Dedecker over de ideologie van LDD, keek hij achteruit en gaf hij ook zijn ongezouten mening over het huidige politieke landschap.

Jean-Marie Dedecker, nog altijd boegbeeld van LDD, schoof samen met Peter Reekmans aan tafel bij Kathleen Cools in Reyers Politiek op Canvas. Daarin wordt op zoek gegaan naar de ideologie van een bepaalde politieke partij en de verwachtingen voor de komende verkiezingen. “Het is belangrijk dat we terugkeren naar de essentie van het libertaire”, liet hij optekenen. “Je ne regrette rien. Nergens spijt van hebben is ook een libertaire levenshouding: je moet je verantwoordelijkheid nemen. Als je een misstap maakt, dan moet je daar de gevolgen van dragen. Maar ik voel in mijn ziel en mijn hart dat ik gelijk heb. Absoluut.”

Dat vindt hij naar eigen zeggen ook over de zaak Karel De Gucht. Jean-Marie schakelde een aantal jaar geleden immers een privé-detective in om informatie te winnen over de toenmalige vicepremier. Vandaag staat De Gucht opnieuw in het oog van de storm. Op de vraag of hij die fase van Lijst Dedecker in de ‘vergeetput’ zou willen steken, reageerde hij kordaat: “Neen, ik zou dat niet doen. Ik vind het mijn plicht. Het is niet omdat het ons zuur heeft opgebroken dat het de waarheid niet is. Er is een verschil tussen gelijk krijgen en gelijk hebben.” Dedecker gaf ook nog mee dat hij volgende week naar de rechtbank in Hasselt moet om zich over de kwestie te verantwoorden. Geen toeval, denkt hij, dat de zaak na zes jaar nu net voor de verkiezingen voorkomt.

En Dedecker zou Dedecker niet zijn als hij niet tegen bepaalde schenen zou schoppen. “Politici hebben de macht om de wetten aan te passen in hun eigen voordeel.” Die subjectiviteit vindt hij ook terug in het justitiesysteem, zegt hij zelf. “Ik weet ook van justitie dat de rechters niet beoordeeld worden op de kwaliteit van hun vonnissen, maar nog altijd op basis van hun partijlidkaart. Dat is een heel zware beschuldiging, maar ik maak dat heel erg vaak mee.”

Dedecker blikte ook terug op enkele sleutelmomenten in zijn politieke carrière. “Ik was links, zoals iedereen als die 20 jaar oud is. Ik heb gedweept met Che Guevara. Zijn poster hing ook in mijn kamer. Tot ik zes keer in Cuba geweest ben. Tot ik de mensen als een christus geketend gezien heb. Dat heeft mij gevormd om politiek te doen.” Ook zijn korte periode bij N-VA, tien dagen om precies te zijn, laat een bittere smaak na. “Bart De Wever heeft toen voor het kartel gekozen en heeft mij gebruikt als breekijzer om zes zetels los te weken – verkiesbare plaatsen in de provincies – en daarvoor ben ik toen gebruikt geweest. Vandaag moet ik overigens vaststellen dat N-VA mijn programma heeft overgenomen.”

Jean-Marie Dedecker is naar eigen zeggen geen bitter man en blijft strijden tot het einde. “Ik heb een haat-liefdeverhouding met de politiek”, zegt hij zelf. “Ik kom uit een ander leven, een andere opvoeding. Ik kom uit de sportwereld waar er met open vizier gestreden wordt. In de politiek wordt er gestreden als je je rug gedraaid hebt. Dán begint de strijd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.