Jean-Marie Dedecker ‘aangenaam verrast’ door Vlaams regeerakkoord

Jean-Marie Dedecker: "Nieuwe Vlaamse regering krijgt van mij het voordeel van de twijfel." © Davy Coghe
Redactie KW

Jean-Marie Dedecker is ‘aangenaam verrast’ door het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. Hij blijft het fout vinden om Vlaams Belang niet bij het beleid te betrekken, maar geeft de nieuwe regering toch ‘het voordeel van de twijfel’.

De Middelkerkse burgemeester werd op 26 mei als onafhankelijke op de N-VA-lijst verkozen in de Kamer. Op verkiezingszondag al stelde hij dat Vlaams Belang een kans moest krijgen om mee te besturen. Dedecker was erg kritisch toen bleek dat de overwinnaar van de verkiezingen toch aan de kant bleef.

“Eten en drinken”

Toch is hij nu vrij tevreden met het bereikte regeerakkoord tussen N-VA, Open VLD en CD&V. “Er zit eten en drinken in”, aldus Dedecker. “Ik denk aan de duidelijke standpunten over migratie, het einde van de discussie over het hoofddoekenverbod – dat komt er in de ambtenarij en in de scholen, het betalende toegangsticket van 360 euro voor een inburgeringstraject… Vooral ook aan de toegang tot sociale woningen, die beperkt wordt tot mensen die tien jaar in ons land verblijven, waarvan vijf jaar onafgebroken. Dat is iets wat de bevolking enorm ergert.”

“Ook positief vind ik dat niet wordt toegegeven aan het klimaatalarmisme. Het verdwijnen van de woonbonus is een nuloperatie geworden doordat de rente op een lening bijna nul bedraagt. Vroeger betaalde je 7, 8, 9 procent. De woonbonus is overbodig geworden. Wat ik ook toejuich: de voorrang voor werkende ouders in crèches. Fantastisch! Ik sta ook achter de verhoging van de onderwijskwaliteit en het afschaffen van het M-decreet.”

“Beuzelarijen”

“Natuurlijk zijn er ook wat beuzelarijen“, betreurt Dedecker. “De afschaffing van de opkomstplicht… Snoepgoed voor Open VLD! En dat net voor de lokale verkiezingen, waar de mensen zich het meest bij betrokken voelen! Tja, de andere verkiezingen hebben ze niets aan te zeggen! Als je de grote problemen niet kan oplossen, moet je je ook niet bezighouden met beuzelarijen. Andere kleuren voor de burgemeesterssjerp? Compleet belachelijk!”

Draagt dit akkoord de stempel van het Vlaams Belang? “Dan draagt het ook de stempel van LDD!”, lacht Jean-Marie Dedecker. “Wij zijn voor de afschaffing van het hoofddoekenverbod, wij zijn tegen het klimaatalarmisme. En rekeningrijden staat er ook niet in. Let wel: ik blijf erbij dat het Vlaams Belang de kans had moeten krijgen om mee te besturen. Mijn ideale coalitie was een minderheidsregering van N-VA en Open VLD met gedoogsteun van het Vlaams Belang.”

“Voordeel van de twijfel”

“De tweede zit die deze regering krijgt, is democratisch niet verantwoord. Maar toch geef ik hen het voordeel van de twijfel”, besluit de burgemeester van Middelkerke. “We moeten nu wel eerst nog de ministers kennen hé. Hopelijk worden het niet de mensen die de vorige regering in de vernieling hebben gereden. Maar programmatorisch ben ik aangenaam verrast.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier