“Je let meer op wat je drinkt”

N-VA telt in onze regio twee burgemeesters: Koenraad Degroote in Dentergem, tevens federaal volksvertegenwoordiger, en Els De Rammelaere, burgemeester van Tielt. “Je let meer op wat je drinkt”, zegt Koenraad. “In het begin rustig, dichter bij huis drink ik dan wel een pintje.” Aan Tournée Minérale doet Koenraad straks niet mee, collega Els De Rammelaere wel. “Heel bewust. We staan er veel te weinig bij stil hoe schadelijk alcohol kan zijn.”

Els De Rammelaere, burgemeester van Tielt, maakt graag een praatje op receptie. Na de januarimaand doet ze – onder meer met schepen Guido Mehuys – mee aan Tournée Minérale. © Foto LVA

Dit artikel maakt deel uit van ons Dossier ‘De Receptiekampioen’.

Januari = nieuwjaarsmaand = recepties. Zeker in een verkiezingsjaar zijn politici van welke politieke kleur dan ook er graag bij om op uitnodigingen van verenigingen en organisaties in te gaan. “Ik heb mijn deel, ja. Tamelijk veel zelfs dit jaar.” Gezien zijn lange staat van dienst is Koenraad Degroote uitstekend geplaatst om te vergelijken. “Ik heb niet de indruk dat het aantal recepties is verminderd“, zegt hij. “Ofwel word ik nu nog meer gevraagd? Dat kan ook natuurlijk. Elke week heb ik er toch minstens vijf. Niet alleen in de nieuwjaarsmaand. Ook op heel wat andere tijdstippen zijn we van de partij. Als je gevraagd wordt, dan ga je.”

“Nee, ik zie dat niet als een verplicht nummertje. Dat hoort bij de job, punt. Het is een deel van het werk. Wie als politicus niet graag onder de mensen komt of niet graag naar recepties gaat, wordt daar vroeg of laat op afgerekend. Pas op: je mag ook niet de eerste en de laatste zijn. Je moet dat doseren. In het begin van de avond drink ik weinig of geen alcohol, zeker niet als er nog een aantal recepties volgen. Hoe dichter bij huis, hoe meer ik al eens een pintje drink. Je moet er altijd rekening mee houden dat er controles zijn. Ik zou niet graag positief blazen.”

Aan Tournée Minérale doet hij niet mee. “Ik ga daarover geen grote verklaringen afleggen. Ik doe niet mee, nee. Ik vind het een waardevol initiatief en ik zal in februari ook wel wat matigen. Maar mij inschrijven, nee”, aldus Koenraad Degroote.

bewuste keuze

Els De Rammelaere, zijn collega N-VA-burgemeester uit Tielt, doet wel overtuigd mee aan de maand zonder alcohol. “Ik roep zelfs alle Tieltenaren op om deel te nemen en zich bij de stad Tielt voor deze actie aan te sluiten. Het is veel meer dan de alcohol laten. Het is voor mij een heel bewuste keuze: we beseffen te weinig wat alcohol en alcoholverslaving kan aanrichten”, weet burgemeester Els De Rammelaere.

Of zij graag receptie na receptie afschuimt? “Er zijn er zeker niet minder dan vroeger. Als ik ergens ben uitgenodigd dan ga ik, met het gevolg dat ik er soms vier op een avond heb. Maar ik vind het belangrijk om er te zijn. Als mensen de moeite doen om te organiseren en uit te nodigen, is het een vorm van appreciatie om erop in te gaan. Ik doe het trouwens ook wel graag. Je ontmoet verschillende mensen, je maakt een praatje, je hoort veel. Op huwelijken en jubilea drink ik overigens altijd water. Anders wel een glaasje wijn, maar met heel veel mate”, rondt burgemeester Els De Rammelaere af.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.